Home VestiBiznis & Finansije Banke pomažu građevinskoj industriji

Banke pomažu građevinskoj industriji

by bifadmin

Da budemo precizni, sedam banaka je u prvom javnom pozivu prikupilo više od 14,5 milijardi dinara za domaću građevinsku industriju, a u narednim danima biće objavljen javni poziv lokalnim samoupravama za kandidovanje projekata.

Kamatica piše da prikupljeno ukupno 18 milijardi i 125 miliona dinara, od čega će Republika Srbija obezbediti 10 odsto, gradovi, odnosno opštine takođe 10 odsto, a poslovne banke 80 odsto sredstva za finansiranje projekata.

Očekuje se da će u narednim danima Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja objaviti javni poziv jedinicama lokalne samouprave da kandiduju projekte koji bi bili finansirani sredstvima prikupljenim u okviru ovog Programa.

Ova akcija je u okviru javnog poziva Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za Program vanredne podrške građevinskoj industriji Srbije za izbor poslovnih banaka. Juče je bio krajnji rok za banke da se prijave, a uslov je bio da zainteresovana banka plasira minimum jednu milijardu dinara, sa kamatnom stopom u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije uvećanom za 2,5 odsto, rokom otplate od pet godina i periodom počeka od godinu dana.

Banca Intesa će učestvovati sa 3,5 milijardi dinara, AIK banka sa 3 milijarde dinara, Komercijalna sa 2,5 milijarde dinara, Unicredit bank sa 2 milijarde dinara, Societe Generale banka sa 1,5 milijardom dinara, dok će Eurobank EFG i Volksbank učestvovati sa po jednom milijardom dinara u ovom Programu.

Sredstvima koja su namenjena za ovaj Program, finansiraće se važni građevinski projekti u gradovima i opštinama iz cele Srbije i to: izgradnja i rekonstrukcija škola i obdaništa, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, stanova, sportskih objekata, institucija kulture i drugih objekata od javnog značaja.

Pročitajte i ovo...