Home VestiBiznis & Finansije Besplatna prva prodaja NIS-ovih akcija

Besplatna prva prodaja NIS-ovih akcija

by bifadmin

Beogradska berza je saopštila da je država obezbedila besplatne brokerske usluge za prvu prodaju besplatnih akcija Naftne industrije Srbije, a ove usluge će obavljati „Poštanska štedionica“, odnosno, šalteri pošte, i namenjeni su kao jedna od opcija vlasnicima besplatnih akcija.

Zaposleni i bivši zaposleni NIS-a koji su ostvarili pravo na posedovanje i raspolaganje akcijama mogu sami izabrati brokera, koji je u tom slučaju član Berze preko koga će obaviti kupovinu ili prodaju akcija. Građani Srbije, koji su ostvarili pravo, vlasnici su po pet besplatnih akcija Naftne industrije Srbije koja je ove nedelje postala otvoreno akcionarsko društvo. Povodom te odluke Skupštine akcionara, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je potvrdio da će NIS izaći na Beogradsku berzu do kraja juna.

Svoje besplatne akcije vlasnik može zadržati i tako očekivati prinos po osnovu dividende ili sačekati da tržišna vrednost akcija dostigne prihvatljiv nivo za akcionara, pošto će se vrednost na Beogradskoj berzi utvrđivati po odnosu ponude i tražnje. Kada akcije izađu na tržište Beogradske berze, akcionar će moći da članu Berze – brokeru ili za to ovlašćenom licu preda nalog za prodaju ili kupovinu akcija.

Do uključenja akcija na tržište Beogradske berze, promena vlasništva nad akcijama može se obaviti sklapanjem kupoprodajnog ugovora po dogovorenoj ceni, koji mora biti overen u sudu i koji iziskuje određene troškove, kao što su taksa overe ugovora i provizija brokera koji će izvršiti prenos hartija i novca preko Centralnog registra.

Iz Berze objašnjavaju da akcionari i potencijalni investitori ostvaruju najpotpuniji uvid u finansijsko poslovanje kompanije kroz prospekt, dokument koji sadrži neophodne podatke za utvrđivanje polazne vrednosti akcija koje je kompanija izdala, na osnovu koga mogu donositi investicione odluke o prodaji, zadržavanju ili kupovini akcija.

Pročitajte i ovo...