Home VestiBiznis & Finansije D&B: Srbija na putu oporavka

D&B: Srbija na putu oporavka

by bifadmin

Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit u junskom izveštaju zadržala je Srbiji rejting „DB4d“ što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja. Prema dokumentima MMF-a srpska privreda je na putu sporog, ali stabilnog ekonomskog oporavka. Međutim, u regionu i dalje najveći rejting ima Slovenija (DB2c), za njom Hrvatska i Mađarska (DB3d), Bugarska, Rumunija i Albanija (DB4a), Makedonija i Grčka (DB4b) i Srbija (DB4d). Niži rejting od Srbije ima Bosna i Hercegovina (DB6a).

Inače, Rejting koji „D&B“ dodeljuje nekoj zemlji ukazuje na rizik poslovnog okruženja i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija. A procenat promptnih plaćanja porastao za sedam procentnih poena u odnosu na isti kvartal prošle godine, opao je procenat plaćanja preko 30 dana zakašnjenja za 6 poena, udeo ozbiljno zakasnelih plaćanja (preko 120 dana) raste, što pokazuje da su neke firme još uvek pod uticajem inertne ekonomije.

Uprkos ovako raznovrsnim informacijama, analitičari Dan i Bredstrita su upravo obznanili mišljenje da su naše vlasti odlučile da budu „fiskalno odgovorne“ i ograniče penzije i plate u javnom sektoru od 2010. do 2012.

Navodi se i da D&B očekuje da Vlada Srbije nastavi sa uređenjem zakona i regulative u oblasti poslovanja, s obzirom da je to i dalje kočnica razvoju poslovnog okruženja, kao i sa reformama u oblasti zdravstva, obrazovanja i državne uprave, i naravno, reformu u poreskoj upravi koja bi dovela do povećanja prihoda. Za sada poreski prihodi opadaju zbog smanjene trgovine, prihoda i potrošnje, dok fiskalni troškovi rastu usled veće socijalne potrošnje, uvećava se budžetski deficit i rastu potrebe zemlje za finansiranjem.

D&B ipak navodi da su vlasti, kada se početkom 2009. globalna kriza proširila na Srbiju, odgovorile obezbeđenjem eksternog finansiranja od strane MMF-a, Svetske banke i EU, kao i programom strukturnog prilagođavanja zasnovanom na ograničenoj potrošnji, koji se pokazao kao uspešan u održavanju deficita na nešto više od četiri odsto BDP-a.

Pohvaljen je i rad Narodne banke koja je „sprovodila razumnu monetarnu politiku koja doprinosi obaranju inflacije“. Analitičari agencije naveli su i da bi podsticanje deevroizacije ekonomije pomoglo da se poboljša efikasnost monetarne politike u budućnosti. Kako se ističe, Srbiji predstoji dug put kako bi sustigla neke zemlje u regionu, ali očekuje se da će vlasti pratiti program reformi i da će on doneti profit kompanijama koje posluju u Srbiji.

Ovog meseca je povećan rejting Angoli, Indoneziji, Keniji, Maleziji, Mozambiku, Novom Zelandu, Panami, Filipinima, Tanzaniji, a smanjen je Grčkoj, Libiji, Portugaliji i Tajlandu.

Pročitajte i ovo...