Home VestiBiznis & Finansije Osnovan Budžetski fond za restituciju

Osnovan Budžetski fond za restituciju

by bifadmin

Vlada Srbije osnovala je Budžetski fond za restituciju preko kojeg će biti obezbeđen novac za isplatu naknade za nacionalizovanu imovinu, a Fond će se finansirati iz budžeta i namenskih prihoda, što će, kaže MMF, povećati dug Srbije.

Fondom će upravljati Ministarstvo finansija Srbije, a njegove namenske prihode činiće 50 odsto novca od konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine (koje je samo po sebi na meti kritika), pet odsto sredstava od prodaje kapitala u privatizaciji i prihoda upravljanja likvidnim sredstvima Budžetskog fonda za restituciju.

Da podsetimo, aktuelne vlasti su najavile restituciju za one kojima je imovina oduzimana od 1945. godine. Osim što su se najhitnije pozabavili vraćanjem imovine Crkvi (donet je i poseban, Zakon o povraćaju imovine crkvama i verskim zajednicama), sada je izgleda došao red i na građane. Evidentirano je 105.000 zahteva s navodnom vrednošću imovine od oko 100 milijardi evra, ali pošto ova vrednost nije dokazana, teško da će svi dobiti onoliko koliko su tražili.

Analitičari kažu da je teško proceniti koliko je zainteresovanih, ali se pretpostavlja da je oštećenih između 800.000 i milion, ali samo njih dvadesetak posto potražuje oduzeto.

Kada se pomene restitucija, javljaju se i drugi problemi. Stručnjaci MMF-a misle da bi zbog plana Vlade da obezbedi naknadu za imovinu koju su konfiskovale komunističke vlasti posle Drugog svetskog rata moglo da dođe do povećanja nivoa duga Srbije za 16 odsto BDP-a u 2010. godini.

Pročitajte i ovo...