Home VestiBiznis & Finansije Dilema oko izlaska iz recesije

Dilema oko izlaska iz recesije

by bifadmin

Iako zvanični podaci govore da je Srbija izašla iz recesije, građani to i dalje ne osećaju, a moglo bi se reći ni tržište. Ekonomista Ljubodrag Savić je za Ekonometar rekao da je privreda Srbije po većini pokazatelja i dalje u dubokoj recesiji, da je rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine od jedan odsto minimalni pomak „na osnovu koga se ne može zaključiti da se Srbija nalazi na uzlaznoj putanji“.

On kaže da i dalje postoje krupni ekonomski problemi poput visoke nezaposlenosti, niskih investicija i velikog spoljnotrgovinskog deficita koji prete da naraste ako se ne okrenemo izvozu. Slabljenje dinara i pored intervencija Narodne banke pokazuje sve dugoročne i hronične bolesti srpske privrede koja je nedovoljno konkurentna i visoko zavisna od priliva stranog kapitala.

„Da bi se zaista podstakla proizvodnja, zaposlenost i izvoz, Vlada Srbije treba da napravi operativni plan aktivnosti“, kazao je Savić, koji je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

On predlaže definisanje ciljeva kao što su rast zaposlenosti i izvoza, instrumenata kao što su izvozne subvencije i povoljni namenski krediti, koji bi se dodeljivali proizvođačima samo u skladu sa nivoom ostvarenog definisanog cilja.

Pročitajte i ovo...