Home VestiBiznis & Finansije Novih pet opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

Novih pet opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

by bifadmin

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dodelila je Certifikate opštinama Bujanovac, Vranje, Leskovac, Pirot i Subotica koje su se pokazale uspešnim u okviru programa certifikacije. Program podrazumeva ocenjivanje kvaliteta usluga koje opštine pružaju privrednicima kroz efikasno, odgovorno i transparentno upravljanje na lokalnom nivou uz podrazumevane najpovoljnije uslove za investiranje i poslovanje.

Od 26 opština koje su do sada ušle u proces certifikacije, do sada je certifikovano ukupno osam opština i gradova u Srbiji koje obezbeđuju povoljno poslovno okruženje.

Sve opštine koje prođu proces certifikacije moraju da zadovolje ukupno 12 strogih kriterijuma na osnovu kojih evaluacioni tim NALED-a ustanovljava da li je određena opština stekla uslov da dobije certifikat. Najviši i najrelevantniji predstavnici pomenutih opština i članovi evalucionog tima posebno razmatraju razvojne prioritete opština sa osvrtom na unapređenje saradnje između javnog i privatnog sektora. Kriterijumi za certifikaciju predstavljaju neku vrstu podsetnika o tome šta sve jedna opština treba da razvija, kao sopstveni kapacitet ali i kao prednost u cilju dostizanja konkurentnosti.

Celokupan projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, SIEPA-om, Pokrajinskim sekretarijatom za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju i USAID/MEGA Programom za podsticaj ekonomskom razvoju opština, Fondom za podršku investicija u Vojvodini (VIP).

Pročitajte i ovo...