Home VestiBiznis & Finansije „Pomahnitali general“ kritikuje Obamu

„Pomahnitali general“ kritikuje Obamu

by bifadmin

General SAD u Avganistanu, Stenli Mekristal, u intervjuu magazinu Roling Stoun izrekao je niz pogrdnih opaski na račun predsednika Obame i njegovih savetnika. Obama je pozvao generala u Vašington da mu objasni svoje tvrdnje, iako se general već javno izvinio zbog ovog skandala. U magazinu su inače prenesene neke generalove opaske uoči njegovog boravka u Parizu kada je trebalo „prodati“ saveznicima iz NATO-a novu ratnu strategiju.

Po pisanju Roling Stone-a, na početku razgovora general Mekristal je izrazio negodovanje što prisustvuje večeri, na šta mu je šef osoblja rekao da takvi rituali idu „sa položajem“. General mu je pokazao srednji prst i pitao ga da li i to ide sa položajem. Nastavio je u svom maniru: „Dao bih da me ljudi iz čitave ove prostorije šutiraju u zadnjicu pre nego da idem na ovu večeru“ i dodao: „nažalost, oni ni to ne mogu“.

Novinar frilenser koji je tekst i napisao objašnjava da je Mekristal inače veoma incidentna osoba, i da je za godinu dana ratovanja u Avganistanu uspeo sa skoro svima da uđe u konflikt. Bajdenu je na jedan njegov predlog odgovorio da je uskogrud i da će od te zemlje napraviti Haosistan. Na pitanje o Bajdenu (Biden) on, igrajući se rečima odgovara „Ko je to? Mislite, bite me“.

Inače, on Obaminoj spoljnoj politici duguje postavljanje na čelo američkih trupa u Avganistanu, ali to ga nije sprečilo da ga već od prvih nedelja obavljanja funkcije kritikuje. Ovaj članak u Roling Stone-u je ponovo bacio svetlo na tenzije između Bele kuće i vojske koje su nastupile jesenas kada je Obama vodio debatu o tome da li da ispuni generalov zahtev i pošalje u Avganistan pojačanje od više desetina hiljada vojnika. U intervjuu su se oglasili i Mekristalovi saradnici, koji su se takođe dotakli Obame i ismejali vrhovne civilne lidere uključujući specijalnog izaslanika za Avganistan i Pakistan Ričarda Holbruka. Jedan anonimni saradnik nazvao je Džejmsa Džounsa, savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost, klovnom.

„Upućujem najdublje izvinjenje zbog ovog intervjua“, navodi se u saopštenju Mekristala koje je izdato samo nekoliko sati nakon što je tekst objavljen. „Bila je to greška koja predstavlja odraz pogrešne procene do koje nije smelo da dođe“.

Jedan visoki zvaničnik administracije navodi da je Obama najviše besan zbog sugestija da je bio nezainteresovan i nepripremljen da diskutuje o avganistanskom ratu po dolasku u Belu kuću. Jedan neimenovani savetnik generala je rekao da Mekristal nije bio impresioniran sastankom sa Obamom u Ovalnoj kancelariji pre godinu dana ubrzo nakon što je imenovan za komandanta snaga SAD u Avganistanu. Posle ovog skandala, Obama ga je pozvao na razgovor, a po njegovom tonu izgleda da će razgovor biti oštriji:

Pročitajte i ovo...