Home VestiBiznis & Finansije Posao u zdravstvu se čeka i do pet godina

Posao u zdravstvu se čeka i do pet godina

by bifadmin

Sudeći prema rezultatima Infostudovog istraživanja „Poslovi u zdravstvu“, više od polovine ispitanih ljudi iz oblasti medicine (njih 56%) je trenutno zvanično nezaposleno. Među nezaposlenim ispitanicima koji su trenutno u potrazi za poslom, čak polovina njih za poslom u struci medicine ili stomatologije traga do dve godine. Svaki četvrti, pak, posao traži i do 5 godina, dok ostali posao ne traže aktivno. Sa druge strane, tek svaki treći ispitanik iz oblasti medicine je u radnom odnosu, a među njima ima i onih koji rade na crno. Ostali ispitani su srednjoškolci i studenti.

Kako među medicinarima vlada visok stepen nezaposlenosti, većina njih (oko 85%), spremna je da radi honorarne poslove u svojoj struci. Takođe, samo polovina bi aktivno tražila honorarni posao, dok bi ostali ovakve ponude razmotrili samo ako dođu do informacije o istoj ili ako bi im ovakav tip posla bio ponuđen. Kako su sami izjavili, o aktuelnim ponudama se najčešće informišu putem specijalizovanih internet sajtova za zapošljavanje, ponude Nacionalne službe za zapošljavanje, mreže prijatelja, reklame od usta do usta, štampanih medija…

Inače, od ukupno 1762 ispitanika u istraživanju „Poslovi u zdravstvu“, više od polovine ima fakultet ili veći stepen obrazovanja (specijalizaciju, užu specijalizaciju, akademske strukovne ili specijalističke studije, primarijat, magisterijum ili doktorat). Od toga, čak tri četvrtine, ima struku iz oblasti medicine, dok su ostali završili stomatologiju (20%) ili stekli diplomu iz drugih oblasti u zdravstvu – nutricioniste, dijetičara, itd.

Opširniji rezultati su ovde.

Pročitajte i ovo...