Home VestiBiznis & Finansije Haradinaj opet u Hagu

Haradinaj opet u Hagu

by bifadmin

Apelaciono veće Haškog tribunala usvojilo je žalbu tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju, što znači da će suđenje biti delimično ponovljeno. Inače, pre dve godine, prvostepenom presudom su Haradinaj i drugooptuženi Idriz Baljaj oslobođeni krivice po svih 37 tačaka optužnice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. Trećeoptuzeni Ljah Brahimaj osuđen je na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK u selu Jablanica. Za vreme ovog suđenja izbio je skandal zbog smrti svedoka koji je trebalo da svedoče protiv Haradinaja, a portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić je tvrdio da je u okviru Kosovske tajne službe (ŠIK) postojalo posebno odeljenje koje se bavilo zastrašivanjima, ucenama i ubistvima haških svedoka.

Institute for war and peace reporting je davno u jednom svom tekstu o Haradinaju objavio da je na Blakanu pojam heroja dvoličan – dok je jednima neka osoba heroj, drugima je ratni zločinac. Ovu tvrdnju personifikovali su u Haradinaju. Taj isti čovek je uhapšen juče na Kosovu, po zapečaćenom nalogu Haškog tribunala, i prebačen u Hag.

Žalbom na presudu, tužilaštvo je zatražilo da apelaciono veće Tribunala naloži delimično ponavljanje suđenja Haradinaju po šest od 37 tačaka optužnice koje su se odnosile na zločine nad pritvorenicima u jablaničkom logoru. Tužioci su taj zahtev zasnovali na tvrdnji da prvostepeni proces nije bio pravičan zato što sudsko veće nije uložilo dovoljno napora da saslušaju dva ključna svedoka protiv optuženih, koji su odbili da svedoče zato što su bili „uznemiravani“ i „zastrašeni“. Haradinajeva odbrana u odgovoru na žalbu naznačila je ne postoje naznake da bi dvojica svedoka pristala da se pojave na novom procesu.

Haško tužilaštvo žalilo se i na deo presude kojom je drugooptuženi Baljaj oslobođen odgovornosti za smrt majke i dve kćerke iz jednog sela u okolini Dečana u proleće 1998. Žalbom je obuhvaćen i oslobađanje Baljaja optužbi za silovanje zaštićene svedokinje 61, kao i za okrutno postupanje prema svedoku broj 1. Tužioci su zatražili da žalbeno veće preinači oslobađajuću presudu i Baljaja proglasi krivim za ta zlodela. Baljajeva odbrana uzvratila je da ni silovana svedokinja, ni rođaci ubijenih žena, nisu tokom prvostepenog postupka bili u stanju da identifikuju Baljaja kao počinioca.

Na prošlom suđenju, od 81 svedoka, čak 34 je bilo pod zaštitnim merama, ali ubijeno je 14 svedoka. Svakako najupečatljivije ubistvo bilo je Tahira Zemaja, nekadašnjeg komandanta FARK-a i potpredsednika Rugovine DSK koji je ubijen 4. januara 2003. godine a koji je bio spreman da bude krucijalan svedok protiv Haradinaja.

Istovremeno, tokom 2002. i 2005. godine likvidirani su svedoci koji su bili pod posebnim zaštitnim merama Haškog tribunala: Sadik i Vaselj Murići 2002. godine, a tri godine kasnije i Dželjalj Musaj u selu Raušići kod Peći i to sa svojim unukom. Šta će se desiti ovaj put, i da li će iko imati hrabrosti da svedoči, ostaje da vidimo.

Pročitajte i ovo...