Home VestiBiznis & Finansije Goldman Saks: Kvartalni profit 83 odsto manji

Goldman Saks: Kvartalni profit 83 odsto manji

by bifadmin

Američka bankarska grupacija „Goldman Saks“, koja je inače pod sumnjom da je jedan od pokretača globalne finansijske krize, u drugom kvartalu je zabeležila veliki pad zarade koja je iznosila 453 miliona dolara.

Mediji pišu da je Saksova zarada pala kao posledica nagodbe sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti i berze (SEC) po građanskoj tužbi zbog prevare klijenata vezane za hipotekarne investicije, kao i zbog poreza u Britaniji na bonuse bankarskih rukovodilaca.

Ta investiciona banka, koja je prošle nedelje razrešila spor sa SEC, plativši 550 miliona dolara, ostvarila je kvartalni neto profit od 453 miliona dolara, ili 78 centi po akciji, što je 83 odsto manje od zarade od 2,7 milijardi dolara, ili 4,93 dolara po akciji, u drugom tromesečju lane.

Prihod kompanije je u tromesečju do kraja juna opao na 8,84 milijarde dolara, sa 13,76 milijardi dolara godinu dana ranije, što je smanjenje od 36 odsto.

Sem nadoknade od 550 miliona dolara za pokrivanje gubitaka klijenata, Goldman je imao izdatak od 600 miliona dolara, vezan za novi porez na stimulacije (bonuse) svojih rukovodilaca u Britaniji.

Pročitajte i ovo...