Home VestiBiznis & Finansije Mišković se seli iz Srbije?

Mišković se seli iz Srbije?

by bifadmin

List Blic prenosi reči anonimog izvora koji je upoznat sa tokom pregovora Miroslava Miškovića i Belgijanaca, da Mišković želi belgijskom „Delezu“ da proda što veći deo „Delta holdinga“, nakon čega bi svoje poslovanje postepeno izmestio iz Srbije. Inače, belgijski trgovinski gigant Delez zainteresovan je za Delta Maksi, ali dugovanja domaćeg lanca dobavljačima će uticati na iznos koji bi mogao da dobije Mišković, tvrdi izvor Blica.

Za sada postoje dva scenarija – veći iznos Miškoviću, koji bi morao da namiri dugove prema dobavljačima, i drugi, po kome za daleko manji iznos Delez kupuje Deltu, ali izmiruje obaveze prema dobavljačima.

Zbog toga što Mišković trenutno pokušava da vidi šta može da proda Belgijancima, važan je i sukob oko Jugohemije u kojoj vlasnički udeo ima i Milka Forcan, bivša potpredsednica kompanije. Upućeni smaraju da Mišković na slučaju Jugohemije želi Forcanovoj da pokaže šta će se dogoditi ako bude polagala bilo kakva prava na udeo u Delta Maksiju. Povod za krivičnu prijavu protiv Milke Forcan su dva objekta “Jugohemije”, “preko noći” preneta na novu kompaniju u kojoj većinski udeo ima Forcanova. Prema podacima APR, Jugohemija je tom transakcijom, procenjenom na četiri miliona evra, stekla 25 odsto kapitala u novoosnovanom preduzeću, dok je preostalih 75 odsto uložila firma Form komunikejšn (za koju se pretpostavlja da je u vlasništvu Milke Forcan) tako što je novom preduzeću prenela 40 odsto udela koje ima u Delta staru, a vrednost tog prenosa u pravima procenjena je na 12 miliona evra.

Međutim, Forcanova se odlučila za kontratužbu protiv najbogatijeg čoveka u Srbiji, što mnogi vide kao znak da nekadašnja najbliža Miškovićeva saradnica veruje u svoje dobre veze sa vrhom vlasti. U toj istoj vlasti smatraju da je prodaja „Delta holdinga“ dobra investicija. Iz Vlade napominju da će to značiti mnogo i za maloprodaju u Srbiji, što je daleko veća korist od samog novca koji će se sliti u srpski budžet od prodaje najvećeg trgovinskog lanca.

Pročitajte i ovo...