Home VestiBiznis & Finansije Nepoznati kupac diže cenu kakaa

Nepoznati kupac diže cenu kakaa

by bifadmin

Londonska berza prekjuče je bila poprište velike misterije – nepoznati klijent kupio je 241 tonu kakao zrna, što je svakako uzburkalo svetsko tržište kakaa, dižući njegovu cenu na najviši nivo od 1977. godine.

Ovo je najveća pojedinačna trgovina kakaom u poslednjih 14 godina, jer je količina kakaa, smeštena u skladištima u Holandiji, Hamburgu, Londonu, Liverpulu ili Hambersajdu, ekvivalentna čitavoj nabavci u Evropi i mogla bi da popuni više od pet brodova „Titanik“. Kupljena roba vredna je 658 miliona funti.

Analitičari kažu da je malo verovatno da je neka čokoladna kompanija, poput „Nestlea“, „Krafta“, ili njihovih dobavljača, kupila toliku količinu odjedanput i da je verovatnije da je jedan, ili grupa berzanskih spekulanata, možda investicioni fond, pokušao da preokrene situaciju na tržištu, odnosno da digne cenu kakaa imajući kontrolu nad evropskim zalihama.

Sadašnja cena kakaa, najviša u Evropi od 1977, pojavila se nakon slabe berbe u Gani i Obali Slonovače, glavnim oblastima uzgoja kakaa. Strahovanja od poplava u Obali Slonovače dodatno su podigla cenu, a spekulanti se uzdaju u još jednu slabu berbu ili manjak zaliha.

Cene kakaa su više nego duplo veće od 2007, što je dovelo do poskupljenja čokolade, a proizvođače nateralo da izmene recepte i koriste manje kakaa. Strahovanja da berzanski spekulanti uzburkavaju tržište kakaa poslednjih nedelja sve su veća, a brokeri su uputili protestno pismo „Liffe-u“ (London International Financial Futures Exchange) početkom jula.

Pročitajte i ovo...