Home VestiBiznis & Finansije Najstarija hidroelektrana na Balkanu slavi rođendan

Najstarija hidroelektrana na Balkanu slavi rođendan

by bifadmin

Najstarija hidroelektrana (HE) na Balkanu i prva centrala u Srbiji na reci Đetinji u Užicu, u kojoj su ugrađene tada najsavremenije „simens-halske” turbine, koje još uvek proizvode struju, svečanom manifestacijom 20. jula obeležiće 110 godina rada. Hidroelektrana koja je izgrađena po Teslinim nacrtima polifaznih struja, posle samo pet godina od prve na Nijagarinim vodopadima, i dalje proizvodi struju. Proslava povodom jubileja HE „Pod gradom“ će se održati u okviru „Međunarodne konferencije obnovljivi izvori energije i održivi razvoj“ u periodu od 20-23. jula 2010.

Daleke 1900. godine hidroelektranu otvorio je tadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović, a ona i danas može da proizvodi struju. U elektrani koja će od sada imati status muzeja nalaze se „simens-halske” turbine, dve Francis turbine od po 50 KS, generatori trofazne naizmenične struje, snage od po 32,8 kVA i kasnije postavljen agregat, snage 90kW.

„Ovaj događaj ima višestruko značenje za sve aktere tadašnjih pionirskih koraka u elektrifikaciji kako grada Užica, tako i Srbije u celini. Sa jedne strane, to je označilo novi zalet u modernizaciji tadašnje Srbije, čime je udaren temeljac jačoj industrijalizaciji cele države. To je i svrstalo Užice u avangardne gradove, koji prate savremene trendove. Ovaj projekat je bio dokaz da privatna inicijativa, u (za ono vreme) izuzetno kratkom roku, može da iznedri objekat velikog strateškog značaja. I konačno, Siemens (tačnije Siemens&Halske), koji je ovim projektom potvrdio politiku kompanije, kakvu je definisao sam osnivač – kvalitet, dugotrajnost, puna podrška korisniku” rekao je Dušan Muškatirović, direktor sektora Energija u kompaniji Siemens d.o.o. Beograd.

„Kao firma sa oko 800 zaposlenih u Republici Srbiji, kompanija Siemens je spremna da se uhvati u koštac sa svim problemima svojih potencijalnih investitora, sa dubokim uverenjem da će ih zaista uspešno i rešiti. Pomenućemo kao primer kampanju koju sprovodimo u poslednjih godinu i po dana, u smislu povećanja svesti na temu energetske efikasnosti, čija je svrha da našem društvu ukaže na veliki značaj uštede energetskih resursa i povećanja produktivnosti i kvaliteta života. Zato i verujemo da će energetika Srbije u bliskoj budućnosti uhvatiti korak sa aktuelnim trendovima, pa čak ih i prestići. Kompanija Siemens se upravo u toj budućnosti preporučuje kao ozbiljan i kompetentan partner” dodao je Muškatirović.

Pročitajte i ovo...