Home VestiBiznis & Finansije Najviše preduzetnika u trgovini i prerađivačkoj industriji

Najviše preduzetnika u trgovini i prerađivačkoj industriji

by bifadmin

U 2009. godini preduzetnici su iskazali pozitivan neto finansijski rezultat i pozitivan neto obrtni kapital, koji su znatno smanjeni u odnosu na prethodnu godinu. Pored toga, pad aktivnosti preduzetnika praćen je pogoršanjem njihovog finansijskog položaja i smanjenjem broja zaposlenih.

Gotovo četvrtinu pozitivnog neto finansijskog rezultata iskazalo je 50 preduzetnika koji učestvuju sa 5.6% u ukupnoj bilansnoj aktivi svih preduzetnika, 11.0% u kapitalu i 3.5% u ukupnom broju zaposlenih. S druge strane, petina iskazanog negativnog neto finansijskog rezultata odnosi se na 50 preduzetnika koji učestvuju sa 2.4% u ukupnoj bilansnoj aktivi, 0.5% u kapitalu i 1.9% u ukupnom broju zaposlenih.

Finansijske izveštaje za 2009. godinu Agenciji za privredne registre dostavilo je 21,899 preduzetnika koji su poslovne knjige vodili po sistemu dvojnog knjigovodstva. Od ukupnog broja podnetih finansijskih izveštaja obrađeni su izveštaji za 21,242 preduzetnika. U Republici Srbiji u 2009. godini su, prema podacima iz finansijskih izveštaja, kod preduzetnika bila zaposlena 49,872 radnika, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja smanjenje od 5.8%.

Najveći broj preduzetnika poslovao je u dva sektora: nerazmenljivom sektoru E – trgovina na veliko i malo… i razmenljivom sektoru G – prerađivačka industrija, a ti sektori su istovremeno i zapošljavali najviše radnika. U sektoru E – trgovina na veliko i malo… poslovala je skoro polovina preduzetnika (9,683), a oni su zapošljavali 17,895 radnika ili 35.9% od ukupnog broja radnika. U sektoru G – prerađivačka industrija poslovala je petina preduzetnika (4,059), i u njima je bilo zaposleno 18,494 radnika odnosno 37.1% od ukupnog broja radnika.

Oko tri četvrtine preduzetnika (16,114) poslovalo je na teritoriji Centralne Srbije, od čega 21.9% na teritoriji Grada Beograda. Na teritoriji Vojvodine poslovalo je 5,107 preduzetnika, od kojih 31.3% u Južno-bačkom okrugu. Više od tri četvrtine radnika bilo je zaposleno kod preduzetnika na teritoriji Centralne Srbije, od čega najviše na teritoriji Grada Beograda (8,615). U odnosu na prethodnu godinu u svim okruzima zabeleženo je smanjenje broja zaposlenih, osim u Zlatiborskom okrugu gde je broj zaposlenih povećan za 56.8%.

Pročitajte i ovo...