Home VestiBiznis & Finansije Regionalna polarizacija privrednih društava

Regionalna polarizacija privrednih društava

by bifadmin

Poslovanje privrednih društava u 2009. godini, kao i prethodnih godina, karakterisala je izražena teritorijalna disproporcija s obzirom na to da je oko polovine privrednih društava i zaposlenih skoncentrisano u svega dva okruga – na teritoriji Grada Beograda i Južno-bačkog okruga.

Privredna društva sa teritorije Grada Beograda i Južno-bačkog okruga zajedno su iskazala najveće učešće u poslovnim prihodima (65.3%), sredstvima (66.0%), kapitalu (67.7%) i kumuliranim gubicima (56.1%). Međutim, za razliku od 2008. godine kada su poslovala pozitivno, privredna društava Južno-bačkog okruga su u 2009. godini iskazala najveći negativan neto finansijski rezultat, koji čini 21.5% negativnog neto finansijskog rezultata ukupne privrede. S druge strane, privredna društva sa teritorije grada Beograda, i pored otežanih uslova poslovanja u 2009. godini su iskazala osam puta manji negativan neto finansijski rezultat u odnosu na 2008. godinu, koji je učestvovao sa 3.2% u ukupnom gubitku privrede.

Pozitivan neto finansijski rezultat iskazala su privredna društva iz svega pet okruga, pri čemu su najveći pozitivan neto finansijski rezultat iskazala privredna društva Zapadno-bačkog, Sremskog i Zlatiborskog okruga. O visoko izraženoj regionalnoj polarizovanosti finansijskih performansi privrednih društava u Republici Srbiji govore i podaci da se od 7,299,426 miliona dinara ukupnih sredstava sa kojima raspolažu privredna društva sa teritorije Centralne Srbije na Grad Beograd odnosi 70.6%, kao i da ukupna sredstva privrednih društava Južno – bačkog okruga čine 51.6%. ukupnih sredstava privrednih društava sa teritorije Vojvodine, koja iznose 2,138,797 miliona dinara.

Istovremeno, kapital privrednih društava na teritoriji Centralne Srbije iznosio je 3,171,384 miliona dinara, od čega se na Grad Beograd odnosi čak 71.6%, dok je kapital privrednih društava sa teritorije Vojvodine iznosio 833,490 miliona dinara, a na privredna društva Južno-bačkog okruga odnosi se 54.6%.

Posmatrano po okruzima, najveći iznos kumuliranih gubitaka iskazala su privredna društva sa teritorije Grada Beograda u iznosu od 753,767 miliona dinara, i sa teritorije Južno-bačkog okruga u iznosu od 148,523 miliona dinara, a u kumuliranim gubicima iskazanim na nivou svih privrednih društava ona učestvuju sa 46.9% odnosno 9.2%. Visok iznos kumuliranih gubitaka uticao je na smanjenje sopstvenog kapitala, tako da su po okruzima, najvišu stopu izgubljenog kapitala (70.4%) iskazala privredna društva koja posluju u Šumadijskom okrugu, a najnižu u Zlatiborskom okrugu od 15.4%.

Pročitajte i ovo...