Home VestiBiznis & Finansije Sezona lova na novinare

Sezona lova na novinare

by bifadmin

Teofila Pančića, kolumnistu nedeljnika „Vreme“, preksinoć u gradskom autobusu na liniji 83 u Zemunu metalnom šipkom pretukla su dvojica mladića, i to naočigled putnika koji nisu reagovali. Ovo je još jedan u nizu napada na novinare „Vremena“, od otmice Dušana Reljića do podmetanja bombe u stan Dejana Anastasijevića, a dosadašnji počinitelji nikada nisu uhvaćeni i osuđeni.

Pančić je posle ovog incidenta izjavio da niko od putnika iz autobusa nije pozvao policiju, već je, iako povređen, sam prijavio MUP-u da je napadnut. Kada je došao drugi autobus, svi su ušli u njega, pa niko od putnika nije sačekao policiju da bi podrobnije opisao napadače. Vozač je sa njim stajao dva minuta, ali ni on nije sačekao policiju, jer je, kako je rekao Pančiću, morao da autobus odveze u garažu.

„Niko od putnika, a bilo ih je bar 15, nije reagovao. Najstrašnije je, što ni nakon napada niko nije ostao da bar da izjavu policiji, da pita kako sam, čak je i vozač produžio u garažu“, rekao je za e-novine Pančić.

Teofil Pančić je policajcima opisao napadače, mada smatra da bi to bolje uradili svedoci, da se nisu razbežali. Policajci su našli šipku kojom je novinar pretučen i dali su je na veštačenje. Tim povodom direktor policije Milorad Veljović rekao je da je napad na novinare i medije zapravo napad na slobodu informisanja i zato je identifikovanje i nalaženje napadača na Teofila Pančića prioritet srpske policije. Doduše, prioritet je bilo i otkrivanje Ćuruvijinih ubica, kao i neuspelih atentatora na Dejana Atanasijevića, ali već godinama po tom pitanju policija ništa nije uspela da uradi.

Opet, čak i da policija nešto uradi, kao u slučaju momaka koji su pretili Brankici Stanković, pitanje je šta će sudovi uraditi (kao što smo na primeru novinarke B92 videli, pravosuđe je veoma blago kada su u pitanju napadi na novinare, a ne političare). U svakom slučaju, ako zakon o informisanju nije uspeo da uplaši pojedine novinare, to će svakako učiniti hrabri mladići sa metalnim šipkama. Sezona lova je opet počela.

Pročitajte i ovo...