Home VestiBiznis & Finansije Sumpor dioksid uništio voćnjake i vinograde

Sumpor dioksid uništio voćnjake i vinograde

by bifadmin

Voćnjaci, vinogradi, bašte, pa čak i trava u Kriveljskoj banjici i Brezoniku kod Bora potpuno su spaljeni i uništeni od dima i visoke koncentracije sumpor-dioksida koji je stigao iz Borske topionice. Prema nezvaničnim saznanjima Blica, koncentracija sumpor-dioksida bila je dva i po puta veća od granične vrednosti.

Svedoci kažu da je ovaj događaj izgledao kao da je neko voćnjak, baštu, vinograd, prelio vrelom vodom.

Uništena je i trava, pa imamo problema sa stokom jer nemamo čime da je hranimo. Za nepunih pola sata je uništen naš višemesečni trud, u mom slučaju na nekoliko desetina hektara zemlje, a da ne pominjem da je slična situacija i kod ostalih meštana. Verujte da ne pamtim da se skoro desila ovakva katastrofa – kaže Jovan Madanović, meštanin rejona Kriveljske banjice.

Kako se nezvanično pominje u borskoj opštini, nakon nalaza ekološke inspekcije, biće oformljena specijalna komisija koja će utvrditi nastalu štetu.

Upravnik borske topionice Slaviša Stefanović izjavio je da su odmah nakon dojave o povećanom zagađenju zaustavili proizvodnju, a da nisu mogli da znaju da je prekomerno zagađenje zato što merna stanica u Brezoniku ne radi, kao ni još dve stanice za merenje aerozagađenja u gradu.

Pročitajte i ovo...