Home VestiBiznis & Finansije TEDxBelgrade: Skup mislilaca, naučnika i praktičara

TEDxBelgrade: Skup mislilaca, naučnika i praktičara

by bifadmin

TEDxBelgrade, svetska promocija mislilaca, naučnika i praktičara, pod sloganom xChange Ideas, biće održana prvi put u našoj zemlji, u subotu 17. jula, u Ustanovi kulture Vuk u Beogradu, a sudeći po interesovanju koje su pokazli poštovaoci TED konferencija širom Srbije, organizatori veruju da će do kraja godine organizovati makar još jednu konferenciju. Za one koji ovoga puta nisu imali sreće da budu među učesnicima, organizovana je besplatna projekcija u galeriji Ozon na Andrićevom vencu, kao i na internet adresi www.tedxbelgrade.com.

Inače, TED je godišnji događaj na kojem govore vodeći svetski mislioci i praktičari. “TED” je skraćenica za Technology, Entertainment, Design (tehnologija, zabava, dizajn) – što predstavlja tri široka tematska područja koja zajedno oblikuju našu budućnost. Tako je to bilo u početku, davne 1984. godine kada je TED osnovan. U međuvremenu, TED konferencije su prerasle u događaje na kojima se govori o najrazličitijim fenomenima, oblastima i idejama koje u određenoj meri oblikuju našu budućnost. Stoga sa pravom mnogi učesnici i ljubitelji TED konferencije nazivaju “izletima u budućnost”.

Na TED konferencijama su govorili gotovo svi značajni savremeni mislioci, a među najpoznatijima su Bill Gates, Philippe Starck, Gordon Brown, Sir Richard Branson, Paul Simon…TED konferencija je po prvi put organizovana 1984. godine u Montereju u Kaliforniji.

U okviru ovog projekta, i u duhu ideja vrednih širenja, kreiran je program TEDx. Iako je svaki TEDx odobren od strane “velikog” TEDa, to je mreža nezavisno organizovanih konferencija na kojima se zainteresovani okupljaju da bi doživeli iskustvo slično „velikim” TED konferencijama.

Obavezan element TEDx konferencija jesu projekcije TED predavanja (TEDTalks), koje čine petinu sadržaja svih predavanja. Ostala predavanja će se održati uživo, a predavači će svoje ideje izlagati najduže 18 minuta. Kako je TED specifičan performans koji ima za cilj da inspiriše, a ne samo da informiše, način na koji se predstavljaju ideje podjednako je važan kao i sam sadržaj izlaganja.

TEDx ima ambiciju da podstakne inspiraciju kod predavačica i predavača, koji bi pred zainteresovanom publikom podelili lična saznanja ili svoje projekcije budućnosti bez straha da neće biti shvaćeni “kako treba”. Pored predavanja uživo i projekcije predavanja sa TED konferencija, značajan deo svih TED događaja su pauze i neformalna druženja, koja na kreativan način podstiču upoznavanje i saradnju među učesnicima.

Značaj konferencije TEDxBelgrade je u tome što pruža priliku misliocima iz naše zemlje da predstave svoje ideje, razmišljanja ili vizije, koje će biti predstavljene mnogobrojnoj TED zajednici u čitavom svetu. Prenos konferencije će biti na internetu, a nakon konferencije, sva predavanja titlovana na engleski jezik će biti dostupna svakom korisniku interneta i organizatorima TED konferencije, koji će možda nekog od naših govornika uvrstiti u TEDGlobal konferenciju, koja predstavlja okupljalište najvećih svetskih umova.

Među govornicima na TED konferencijama do sada su bili Stephen Hawking, Steve Jobs, Bill Gates, Gordon Brown, Any Lenox i mnogi drugi mislioci koji su baš na TED konferencijama iznosili svoje ideje i predloge kako da svet postane bolji.

Pročitajte i ovo...