Home TekstoviNove tehnologije Rezultati glasanja za ćirilički domen Srbije

Rezultati glasanja za ćirilički domen Srbije

by bifadmin

POČETKOM GODINE REGISTAR NACIONALNOG Internet domena Srbije (RNIDS) započeo je proceduru za ustanovljenje lokalizovanog domena najvišeg nivoa na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu.

Procedura koju je trebalo sprovesti sastojala se iz više faza. U prvoj fazi je organizovana javna rasprava sa ciljem da se javnost upozna sa značajem uvođenja lokalizovanog, u našem slučaju, ćiriličkog domena. Potom je započeto prikupljanje predloga niza znakova koji bi mogli da postanu ćirilički domen Srbije na internetu. U prikupljanju predloga korišćene su dve metode: ankete na informatičkim skupovima i forumi organizovani pri informatičkim časopisima i na lokacijama RNIDS-a.

U toku ove faze prikupljeno je ukupno 92 predloga, od kojih je Radna grupa za izbor ćiriličkog domena odabrala one koji odgovaraju propisanim standardima Internet organizacije za dodelu imena i brojeva (ICANN). Predlozi koji su zadovoljili standarde su: srb, srbija, sb i rsb. Ovi predlozi su upućeni na glasanje.

U drugoj fazi su postavljene glasačke „kutije“ na veb lokacijama: RNIDS, časopisa Mikro i časopisa Svet kompjutera. Zvanično glasanje je organizovano na lokacijama RNIDS-a, a kontrolna glasanja na lokacijama časopisa Mikro i Svet kompjutera.

Glasanje je trajalo od 10. maja do 16. juna 2010. U glasanju na lokaciji RNIDS-a učestvovalo je 10.505 korisnika Interneta. Rezultati glasanja su:

• srb – 8.336 glasova, odnosno 79,35% od ukupnog broja glasova.
• srbija – 1.734 glasa, odnosno 16,51% od ukupnog broja glasova
• sb – 286 glasova, odnosno 2,72% od ukupnog broja glasova
• rsb – 149 glasova, odnosno 1,42% od ukupnog broja glasova

Dva predloga sa najviše glasova „srb“ i „srbija“ će u sledećoj fazi biti poslati na evaluaciju Internet organizaciji za dodelu imena i brojeva (ICANN), sa naznakom da je izbor Internet zajednice Srbije predlog „srb“. Predlog „srbija“ je rezervni predlog, ukoliko predlog „srb“ ne bude odobren od strane Panela za DNS stabilnost.

Po dobijanju odluke Internet organizacije za dodelu imena i brojeva Internet zajednica će biti obaveštena kako glasi ćirilički internet domen Srbije.

Početak registracije ćiriličkih domena se očekuje u 2011. godini. Uvođenje ćiriličkog domena je jedno od dostignuća koje će pospešiti zaštitu naše kulturne baštine, pisma i književnosti na srpskom jeziku i povećati univerzalnost i dostupnost interneta.

Pročitajte i ovo...