Home VestiBiznis & Finansije Balkan je korupcijski raj

Balkan je korupcijski raj

by bifadmin

Na Balkanu je podmićivanje dio svakodnevice, piše u svom izvještaju Thomas Brey, dugogodišnji dopisnik njemačke novinske agencije DPA s područja jugoistočne Europe. I cijelim nizom konkretnih primjera potkrepljuje tezu.

„Podmazuje se od kolijevke pa do groba, i to prakticiraju svi društveni slojevi.“ Tako dopisnik agencije DPA uvodi čitatelje u svoj opširni tekst u kojem opisuje razmjere korupcije u nekoliko zemalja regije: od Hrvatske i Srbije, pa do Rumunjske ili Bugarske. Novinar Brey svoju priču počinje popularnim i sveprisutnim balkanskim vicem o jednom studentu povijesti koji je s 200 eura „kupio“ profesora i na ispitu prolazi bez problema. „Gdje je pala prva atomska bomba?“, pita ga profesor na usmenom ispitu. Nakon što student odgovori da je to bilo u Hiroshimi, student je položio ispit.

Nakon njega u profesorov ured ulazi drugi student koji nije želio platio. I profesor ga pita gdje je pala prva atomske bomba. Student točno odgovara. Profesor postavlja drugo pitanje o broju žrtava u Hiroshimi. Student ponovno točno odgovara: „200.000“. I na koncu „pada“ na ispitu jer ne zna odgovor na treće profesorovo pitanje: „Kako glase imena tih 200.000 žrtava?“

Korupcija na Balkanu cvjeta

Na Balkanu, piše DPA, korupcija cvjeta bolje nego ikada ranije! „Zakon davanja i primanja“ je općeprihvaćen u svim slojevima društva. Stručnjaci „Transparency Internationala“ (TI) zemlje regije redovito označavaju kao države u kojima je korupcija uhvatila najviše maha. U protekloj godini (2009.) na globalnoj listi korumpiranih država TI je Bugarsku, Makedoniju i Rumunjsku stavio na 71. mjesto s prosječnim indeksom korupcije od 3,9. Radi usporedbe: Švicarska se nalazi na 5. mjestu sa stopom 9,0. Njemačka je 14. (8,0), a susjedna Austrija 16. (7,9).

Od Bugarske, Makedonije ili Rumunjske stanje je još puno gore u Srbiji (83. mjesto, indeks: 3,5) ili Albaniji (95., stopa 3,2). U Europi je, tvrdi Transparency, najkorumpiranija zemlja Bosna i Hercegovina. BiH se nalazi na 99. mjestu globalne liste sa stopom od 3,0. Od svih istraženih zemalja najgori koeficijent (1,1,) ima Somalija, koja je zauzela posljednje mjesto (180.) na listi TI-ja. U Srbiji je u 2009. svaki peti građanin „podmazivao“, u Bugarskoj (članici Europske unije!) čak svaki četvrti, tvrdi renomirani Centar za istraživanje demokracija (ZID).

Novinar agencije DPA konkretnim je primjerima za svaku od navedenih zemalja potkrijepio svoju tezu o korupciji kao jednom od najvećih (ako ne i najvećem) problema u regiji. Na idućim stranicama možete pročitati kakve je primjere naveo: od Hrvatske, gdje opisuje detalje afere oko podmićivanja na fakultetima, pa do Srbije, gdje su liječnici na smrt bolesnim pacijentima propisivali uzimanje posve nepotrebnih lijekova kako bi farmaceutska industrija na njima mogla istražiti učinke novih lijekova.

(Deutsche Welle)

Pročitajte i ovo...