Home VestiBiznis & Finansije „Obaveza davanja“: Milijarderi daju pola bogatstva

„Obaveza davanja“: Milijarderi daju pola bogatstva

by bifadmin

Tridesetčetvorica američkih milijardera obavezala se da će najmanje polovinu svoje imovine dati u dobrotvorne svrhe, čime su se pridružili kampanji osnivača Microsofta Bila Gejtsa i ulagača Vorena Bafeta.

Među milijarderima koji su se pridružili kampanji su njujorški gradonačelnik Majkl Blumberg, suosnivač televizijske kuće Fox Bery Diler, suosnivač Oraclea Lari Elison, energetski tajkun T. Bun Pikens, medijski mogul Ted Tarner, Dejvid Rokfeler, režiser i producent Džordž Lukas i investitor Ronald Perelman.

Gejts i Bafet su pokrenuli tzv. „Obavezu davanja“ u sklopu koje nastoje uveriti stotine američkih multimilijardera da u dobrotvorne svrhe daju veći deo svoga bogatstva, bilo tokom života ili nakon smrti, i da se na takvu nameru javno obavežu. Dosad su u to uspeli da uvere 40 milijardera.

Bafet se još prije nekoliko godina obavezao da će 99 odsto svoje imovine dati u dobrotvorne svrhe, a Bil Gejts i njegova supruga dosad su dali 28 milijarda dolara. Gejts je drugi najbogatiji čovjek na svetu s imovinom vrednom 53 milijarde dolara, a Bafet je treći s 47 milijardi dolara. Po Forbesu, u SAD-u žive 403 milijardera, najviše na svetu.

Pročitajte i ovo...