Home VestiBiznis & Finansije Guido Westerwelle: Hrvatska blizu EU, Srbija mora da sarađuje

Guido Westerwelle: Hrvatska blizu EU, Srbija mora da sarađuje

by bifadmin

Nemački vicekancelar i ministar spoljnih poslova Guido Westerwelle izjavio je da je Hrvatska dospela u završnu fazu pristupnih pregovora sa EU, i da bi iste mogla završiti već naredne godine. Što se tiče Srbije, ona mora da dokaže da želi da sarađuje, jer je za Nemačku pitanje Kosova već rešeno.

On je tom prilikom naglasio da je Hrvatska mukotrpno radila da bi došla do ovog cilja koji će joj se svakako isplatiti, i da se i dalje može pouzdati u Nemačku. Istakao je da Hrvatska mora da reši granični spor sa Slovenijom i da time može postati “uzor za celu jugoistočnu Evropu”.

Westerwelle je pohvalio rezultate koje je Hrvatska postigla u borbi protiv korupcije, ali je dodao da u reformi pravosuđa još ima posla.

Ovom posetom Westerwelle je započeo mini turneju po regionu, a danas je posetio Beograd gde se uglavnom bavio pitanjem Kosova. Rekao je da postoji šansa za direktne razgovore Beograda i Prištine, ali da je mesto za to Brisel, a ne Njujork. Pošto je Hrvatska sve bliže članstvu EU, logično je pitanje koje su šanse Srbije u ovom pogledu, na šta nemački ministar kaže da u budućnosti vidi Srbiju u EU. Nemačka tvrdi da je za nju pitanje statusa Kosova rešeno i da nema potrebe za novim pregovorima, a Westerwelle dodaje da “svi koji žele u Evropu moraju da shvate da ona ne znači samo zajedničke vrednosti, mir i privredni napredak, već da je njen osnovni princip saradnja”.

Pročitajte i ovo...