Home VestiBiznis & Finansije Kafa: Cena na dvanaestogodišnjem maksimumu

Kafa: Cena na dvanaestogodišnjem maksimumu

by bifadmin

Terminski ugovori za kafu dostigli su na Njujorškoj berzi najvišu cenu u poslednjih 12 godina. Glavni razlozi za rast cene su očekivanja da bi vremenske neprilike mogle smanjiti rod kafe, kao i špekulatorska ulaganja investitora koji očekuju dalji rast cene ove sirovine.

Ugovor za isporuku arabica kafe u decembru ove godine poskupeo je ovih dana za gotovo dva odsto, na razinu 1,8865 dolara za funtu kafe na njujorškoj berzi ICE Futures. To je najviša cena te kafe još od septembra 1997. godine. Robusta kava poskupela je još i više na berzi u Londonu i to na 1838 dolara za tonu, što je najviša cena u nešto manje od dve godine, odnosno od novembra 2008.

Tropske oluje koje bi mogle dodatno osnažiti i postati uragani kreću se ovih dana prema Meksiku i Vijetnamu. Prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede, Meksiko s Indijom deli peto mesto liste najvećih proizvođača kafe u svetu. Vijetnam je na drugom mestu, odmah nakon vodećeg proizvođača, Brazila.

“Cena arabica kafe još se nalazi pod uticajem stalnog nedostatka visokokvalitetne kafe”, komentarisao je za „Bloomberg“ Eugen Vajnberg, glavni analitičar za robu i sirovine frankfurtske Commerzbank. “Visoke cene najviše podržavaju špekulativni finansijski ulagači”, dodaje Vajnberg.

Špekulativni investitori, poput hedge fondova, sve više investiraju u kafu očekujući dalji rast cene arabice, pokazuju podaci Američkog odbora za trgovanje robnim terminskim ugovorima. Samo prošle nedelje takva ulaganja su povećana za četiri odsto.

Pročitajte i ovo...