Home VestiBiznis & Finansije Moralna bitka bankara oko bonusa

Moralna bitka bankara oko bonusa

by bifadmin

Jedna studija firme „Ekvilar“ pokazala je da su plate vrhunskih menadžera 17 najvećih evropskih i američkih banaka pale za 57 procenata između 2008. i 2009. godine, u proseku sa 14 na šest miliona dolara, ali i da ima onih koji su uprkos krizi i oštroj kritici ovog običaja, dobijali visoke bonuse.

Neki od njih, poput Brejdija Dugana iz „Kredi Svis“ banke i Jozefa Akermana, prvog čoveka „Dojče banke“, dobili su lane za preko 550 procenata veći bonus u odnosu na 2008. godinu, objavio je britanski „Fajnenšel tajms“ (FT).

Tako je zarada Dugana sa 2,6 miliona dolara 2008. godine, naredne godine porasla na 17,6 miliona dolara. Švajcarsku javnost je, međutim, najviše uznemirio plan da prvi čovek „Kredi Svisa“ za ovu godinu dobije nadoknadu u iznosu od čak 68 miliona dolara.

Što se tiče Akermana, koji je svoju funkciju najvećeg nemačkog bankara u „Dojče banci“ prošle godine produžio do 2013. godine, njegova plata je u 2008. bila dva miliona dolara, a u 2009. 13,2 miliona dolara, što je rast od 553 odsto.

Međutim, neki ipak pokušavaju da umire javnost koja ih žestoko kritikuje zbog visokih zarada, pa je tako šef „Goldman Saksa“ Lojd Blenkfajn, koji je 2008. dobio bonus u iznosu od 41 milion dolara, lane dobio „samo“ 863.000 dolara, odnosno, 98 odsto manje, uprkos činjenici da je ta američka investiciona banka zabeležila u isto vreme sedmostruko povećanje profita. Neki su još radikalnije sledili ovaj primer pa je tako prvi čovek britanske banke HSBC, Majkl Gogan odbio da mu se ove godine poveća plata i poklonio je u humanitarne svrhe bonus od šest miliona dolara, koji je trebalo da dobije pošto je HSBC izašla iz finansijske krize u boljem stanju nego njeni konkurenti.

Pročitajte i ovo...