Home VestiBiznis & Finansije Deset najneobičnijih fobija

Deset najneobičnijih fobija

by bifadmin

Neki ljudi se boje visine, dubine ili paukova, neki pate od zatvorenog prostora, ali ih taj strah ne ometa u svakodnevnom životu. Međutim, kada se to dogodi, njihov strah prerasta u fobiju, koja se definiše kao jak, stalni strah, uglavnom iracionalan i bez osnove.

Ova reč potiče iz grčkog jezika i u prevodu znači strah ili bekstvo. Fobija može biti jednostavna ili socijalna.

Jednostavna je iracionalni strah kojeg uzrokuje pojava ili zamišljanje određenog objekta ili situacije. Tu spadaju strahovi od nekih vrsta životinja, od kojih najčešće miševa, pacova, zmija i ptica, prirodnih pojava, poput zemljotresa ili groma, strah od krvi ili povrede i fobije vezane za situaciju, na primer strah od letenja avionom ili liftova, a tu su i ostali strahovi, u šta spadaju fobije od osoba sa maskom, padova, zubara, zatvorenih ili otvorenih prostora.
Socijalna fobija je strah od društvenih situacija. Osobe koje pate od ove fobije izbegavaju susrete sa ljudima, gužve, javna mesta. U ovu grupu spada ksenofobija, odnosno strah od stranih ljudi.

Međutim, postoje i neke ne tako učestale fobije, od kojih prenosimo deset najneobičnijih po izboru sajta “Meriam-Vebster”.

1. Hafefobija
Morbidni strah od dodira. Potiče od grčke reči haptein, koja znači “ubrzati”, odnosno “spojiti dve stvari”.
Engleska reč haptics označava “nauku koja se bavi čulom dodira”, a primenjuje se na tehnologijama poput ekrana na dodir.
2. Dorafobija
Strah od dodirivanja kože ili krzna životinje. Na grčkom reč dora znači “koža ili sklonište životinje”. Koren ove reči dolazi od grčkog glagola derein, što znači “odrati”. Od ove reči počinje i izraz derm, grčka reč za kožu.
3. Eremofobija
Morbidan strah od usamljenosti. Potiče od grčke reči erēmia i znači “pustinja”, ili mesto na kome nema drugih ljudi.
4. Ergofobija
Strah ili averzija prema radu. Ergon je grčka reč za posao.
5. Hipnofobija
Morbidan strah od spavanja. Hypnos na grčkom znači spavati. Reč hipnotizirati potiče iz istog izvora.
6. Brontofobija
Abnormalni strah od groma.
Bronto je grčka reč za grom. Iz istog korena nastala je reč brontosaurus, što u bukvalnom prevodu znači “gušter koji grmi”.
7. Kakorafiofobija
Abnormalni strah od neuspeha ili poraza. Potiče od grčke reči kakorraphia i znači lukavi ili podmukli plan ili zaveru, a izvedena je od rečki kakos, što znači loš ili zao.
8. Ofidiofobija
Abnormalni strah od zmija. Ophis na grčkom znači zmija. Dve engleske reči dele ovaj koren, a to su phiomorphic, što znači “u obliku zmije” i ophiophagous, odnosno “hraniti se zmijama”.
9. Tafefobija
Strah da neko ne bude živ zakopan. Potiče od grčke reči taphē i znači sahrana ili grob.
10. Fobofobija
Preterani strah od dobijanja fobije. Drugim rečima, strah od straha.
Potiče od grčke reči phobos, koja znači strah ili bekstvo.

Terapija jednostavnih fobija uključuje postepeno izlaganje osobe objektu straha ili njeno dovođenje u situaciju koje se plaši. U terapiji se mogu koristiti i lekovi. Kod socijalne fobije uglavnom se primenjuju antidepresivi i beta blokatori za fizičke simptome, ali i vežbe opuštanja i učenje društvenih veština. (Blic)

Pročitajte i ovo...