Home VestiBiznis & Finansije Penzije: Ne isplati se duže raditi

Penzije: Ne isplati se duže raditi

by bifadmin

Ljudi koji pošteno odrade ceo radni vek ne prođu bolje od onih što ranije odu u penziju – ako dva penzionera dožive istu starost, onaj koji je odradio ceo radni staž kraće vreme će primati penziju od onog koji je prevremeno otišao u penziju i finansijski će lošije proći.

Zaposleni koji su radili pet godina duže i ostvarili punu penziju uplaćuju više doprinosa, a razlike u penzijama u odnosu na njihove prevremeno penzionisane kolege su minorne.

Wall Street Journal (WSJ) piše o problemima američkog penzionog sistema i tvrdi da oko 60% Amerikanaca od 56 do 62 godine neće imati dovoljno novca za osnovne životne potrebe kada odu u penziju. Slično je i u drugim zemljama, posebno našim susedima. U Srbiji takva analiza nije rađena, ali kao poređenje može da posluži vest iz Hrvatske.

Zagrebački Poslovni list izračunao je da za finansijski sigurnu starost u Hrvatskoj treba uštedeti oko 100.000 evra. Uzeli su primer osobe koja živi u Zagrebu, ima 35 godina, počela je da radi sa 27 godina, ima neto platu od 6000 kuna iizračunali da će joj penzija biti 2.087 kuna. Da bi se pristojno živelo u penziji, računa Poslovni, treba još oko 600 evra mjesečno, a za to je potrebno u 30 godina uštedeti oko 100.000 evra.

Pročitajte i ovo...