Home VestiBiznis & Finansije Zajednički voz Srba, Hrvata i Slovenaca polazi 1. oktobra

Zajednički voz Srba, Hrvata i Slovenaca polazi 1. oktobra

by bifadmin

Prvi voz zajedničkog železničkog preduzeća Srbije, Hrvatske i Slovenije najverovatnije će početi da saobraća od 1. oktobra, najavio je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić. Ovo preduzeće moglo bi već do kraja naredne godine da uveća devizni priliv Srbije za oko 50 miliona evra.

E kapija prenosi ministrove reči da će zajedničko železničko preduzeće doprineti smanjivanju gužvi na granicama jer će teret brže prolaziti policijske, carinske i sanitarne kontrole u sve tri zemlje.

Deklaracija o osnivanju zajedničkog železničkog preduzeća Srbije, Slovenije i Hrvatske potpisana je krajem jula i tada je najavljeno da će jednostavnije granične procedure omogućiti brži robni i putnički transport na Koridoru 10. Mrkonjić je tom prilikom rekao da železničkim Koridorom 10, od Ljubljane, preko Zagreba, Beograda i Dimitrovgrada do Istambula, trenutno saobraća oko 700 vozova, a da Koridorom četiri, preko Mađarske, koji je mnogo duži, 7.000 kompozicija. Teretnom vozu od Ljubljane od Istanbula danas je potrebno oko 60 sati, a predviđeno je da se putovanje smanji na 40 sati.

Pročitajte i ovo...