Home VestiBiznis & Finansije SAD povukle borbene jedinice iz Iraka

SAD povukle borbene jedinice iz Iraka

by bifadmin

Poslednja američka borbena jedinica bazirana u Iraku povukla se iz te zemlje dve nedelje pre roka, a sedam godina posle napada u kojem je svrgnut Sadam Husein. Vojnici i vozila četvrte „Strajker“ brigade prešli su granicu u Kuvajt tokom noći.

Ovo povlačenje je obavljeno u skladu sa utvrđenom politikom predsednika Obame da američke oružane snage, do kraja ovog meseca, okončaju sve borbene zadatke u Iraku.

Skoro četiri i po hiljade američkih vojnika i nekoliko stotina hiljada Iračana ubijeno je je u nasilju od okupacije zemlje 2003. godine. SAD kažu da će njihove aktivnosti u Iraku od sada biti usredsređene „više na civilna nego na vojna pitanja“.

U Iraku će, do kraja iduće godine, ostati oko pedesetak hiljada američkih vojnika ali će oni delovati isključivo u samoodbrani ili na izričit zahtev iračke vlade. Portparol Stejt departmenta je rekao da će Sjedinjene Države i ubuduće biti privržene obnovi Iraka te da će čuvati uspomenu na više od 4000 američkih vojnika koji su izgubili život u sukobima u Iraku.

Pročitajte i ovo...