Home VestiBiznis & Finansije Slovenija: Blokirano oko 4.700 preduzeća

Slovenija: Blokirano oko 4.700 preduzeća

by bifadmin

U Sloveniji je u julu bilo 4.683 preduzeća s dospelim nepodmirenim obavezama, a gotovo četvrtina ih je iz građevinskog sektora, saopštila je državna Agencija za javnopravnu evidenciju i usluge.

Broj preduzeća kojima je žiro-račun bio blokiran najmanje pet dana, porastao je u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 8,2 odsto. Prosječni dnevni iznos nepokrivenih obaveza preduzeća u julu ove godine bio je gotovo na istom nivou kao i u junu. U julu je iznosio 272,16 miliona evra, a u junu 270,83 miliona evra.

Samo u građevinarstvu nepodmirene obaveze iznosile su 83,5 miliona evra. Po visini dospelih potraživanja posle građevinarstva slede prerađivačka delatnost, finansijska industrija i osiguranja, kao i trgovina. Na ta preduzeća je u julu otpadalo oko tri četvrtine dospelih obaveza.

Podaci Agencije obuhvataju sva preduzeća osim samostalnih poduzetnika i odnose se samo na blokadu bankarskih računa koja je trajala više od pet dana. Podaci se odnose samo na nepokrivene obaveze za koje su već bile izdate izvršne odluke o prisilnoj naplati od strane poreske uprave ili suda.

Pročitajte i ovo...