Home VestiBiznis & Finansije MMF ponovo među Srbima

MMF ponovo među Srbima

by bifadmin

Srbija i Međunarodni monetarni fond počinju u ponedeljak zvanične pregovore o petoj reviziji kreditnog aranžmana. Predstavnici Vlade i Narodne banke Srbije će sa delegacijom MMF-a razgovarati o najnovijim ekonomskim kretanjima u zemlji, ali i o zakonu o fiskalnoj odgovornosti koji treba da ograniči trošenje novca iz budžeta.

Analitičari upozoravaju da najveći problem predstavlja to što, po njihovom sudu, vlada nije spreman da sprovede reformu javnog sektora.

Zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije MMF-a počinju plenarnim sastankom u Narodnoj banci na kojem će učestvovati guverner NBS-e Dejan Šoškić, potpredsednici vlade Mlađan Dinkić, Jovan Krkobabić i Božidar Đelić, ministar finansija Diana Dragutinović i predsednik Saveta guvernera NBS Boško Živković.

Kasnije tokom dana u ponedeljak, kako je najavljeno iz Vlade Srbije, premijer Mirko Cvetković i ministar Dragutinović vodiće odvojene razgovore sa predstavnikom MMF-a Albertom Jegerom o reviziji „stend baj“ aranžmana s tom finansijskom instituicijom.

Premijer Cvetković izjavio je u petak da se budžet Srbije trenutno puni mnogo bolje nego početkom godine i da će se sa misijom MMF-a razgovarati o tome na koji način bi mogao da bude upotrebljen eventualni višak sredstava u budžetu. Sudeći prema dosadašnjim najavama, predstavnici MMF-a će o tome, od članova srpske delegacije, čuti različite stavove.

Naime, ministar Dinkić tvrdi da u budžetu Srbije ima 20 milijardi dinara više nego što je to očekivao MMF, i smatra da bi taj novac, pre svega trebalo izdvojiti za dodatne podsticaje privredi i građanima, a ostatak za pomoć penzionerima i odmrzavanje plata u javnom sektoru od oktobra, a ne od aprila 201. godine kako je ranije dogovoreno. Dijana Dragutinović se, međutim, tome odlučno protivi.

Posebna pažnja tokom ovih razgovora biće posvećena i predlogu zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji bi trebalo da do sredine septembra bude upućen u skupštinsku proceduru.

Ministarstvo finansija ocenilo je da će zakon unaprediti odgovorno upravljanje javnim finansijama u Srbiji.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda boraviće u Beogradu do 31. avgusta.Valja podsetiti da od ukupno odobrenog iznosa „stend baj“ aranžmanom od tri milijarde evra, Srbija je, na osnovu dosadašnjih pozitivnih ocena MMF-a, iskoristila 1,45 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi zemlje.

(BBC)

Pročitajte i ovo...