Home VestiBiznis & Finansije Srbija: Dobit banaka 76 odsto veća

Srbija: Dobit banaka 76 odsto veća

by bifadmin

Banke u Srbiji su u prvoj polovini ove godine ostvarile profit od 15,4 milijardi dinara, što je za 76 odsto više nego u istom razdoblju 2009, pa poređenje rezultata u prvoj polovini 2009. i 2010. godine može potvrditi da je za poslovne banke u Srbiji najgori deo krize prošao.

Od 34 poslovne banke prisutne na tržištu Srbije, 12 je ostvarilo gubitak u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde dinara, dok su 22 poslovne banke ostvarile pozitivan poslovni rezultat od 17,7 milijardi dinara.

U istom razdoblju prošle godine 13 banaka je ostvarilo negativan rezultat od čak sedam milijardi dinara, dok je profit 21 banke s pozitivnim rezultatom bio oko 15,7 milijardi dinara.

Apsolutni lider po visini ostvarene dobiti je Banca Intesa s nešto manje od četiri milijarde dinara ostvarene dobiti, dok je, uzimajući u odnos ostvaren profit i bilansnu aktivu, niška AIK banka najprofitabilnija.

Najveće gubitke u prvom polugodištu imale su Alfa banka, OTP banka, Credit Agricole Bank, Vojvođanska banka, Marfin banka i Srpska banka i to u iznosima od 100 do 540 miliona dinara.

Na pozitivno poslovanje banaka značajno su uticale mjere Narodne banke Srbije i Vlade Srbije, kako u pogledu relaksiranja uslova kreditiranja stanovništva i privrede, tako i kroz programe subvencioniranja kredita. Treba imati u vidu da će ponovnim privrednim rastom ove mere postepeno biti ukidane, što će otežavati poslovnim bankama uslove poslovanja, a time usporiti ostvarenje pozitivnih poslovnih rezultata, navode analitičari portala Kamatica.

Pročitajte i ovo...