Home VestiBiznis & Finansije U jeku festivala: Gola deca i ugrožene životinje

U jeku festivala: Gola deca i ugrožene životinje

by bifadmin

Festivali za široke narodne mase, poput Beer festa i Guče, uvek izazovu žestoke kritike zbog nekih skarednih elemenata ili bar buke prisutne na pomenutim manifestacijama. Tako je u Guči otkriven, mada to nije ništa neobično u današnje vreme, slučaj eksploatacije dece sa seksualnom konotacijom, a Beer fest je naterao 500 divljih pataka na selidbu sa Ratnog ostrva.

Naime, reporter Blica je doneo potresnu reportažu iz Guče o gladnoj i bosoj ženskoj deci koja na ovom festivalu igraju polugola za pare. Reč je o devojčicama romske nacionalne pripadnosti, od kojih jedna ima samo četiri godine. Dok one do kasno u noć igraju, roditelji ih nadgledaju i uzimaju im zarađeni novac, što u principu nije neko veliko otkriće, ali nas je ove godine najviše iznenadilo godište ovih polunagih igračica. Kafedžije pričaju da do ove godine tako mala deca nisu igrala po stolovima.

Organizatori najveće trubačke fešte u zemlji i svetu pozivaju se na policiju koja bi trebalo da reaguje u ovakvim situacijama. Saobraćajni policajci objašnjavaju da to „nije njihov deo posla“, a oni pripadnici MUP zaduženi za javni red i mir na ulicama Guče kažu da „nemaju nikakve instrukcije po pitanju maloletnih igračica“. Jedan neimenovani policajac rekao je novinaru: „Video sam malu, ona nema tri, četiri godine. Duša me zabolela od samog prizora. Do prošle godine imali smo naređenje da tu decu sklanjamo sa ulica. Sada nam niko ništa nije rekao. Valjda sa njima rade ta specijalna odeljenja za maloletnike“.

I dok pijani gosti jedu ćevape, slušaju trube i guraju po koji dinarčić polugoloj deci u improvizovane grudnjake, u Beogradu je buka sa Beer festa oterala ptice sa Ratnog ostrva. Već posle prve noći pivskog festivala 500 divljih pataka, par labudova i nekoliko čaplji preselile su se iz ovog rezervata na neko mirnije mesto. I prošle godine je buka sa Beer festa oterala mnoštvo divljih patki sa Ratnog ostrva, i one se tamo nikad više nisu vratile. Iz tog razloga je započet uzgoj novih, ali one su takođe pobegle već prve noći festivala.

Pročitajte i ovo...