Home VestiBiznis & Finansije Agroživ prodaje imovinu

Agroživ prodaje imovinu

by bifadmin

Pančevačka kompanija za proizvodnju mesa Agroživ u stečaju oglasila je danas javni poziv za prodaju celokupne imovine čija je vrednost procenjena na 3,7 milijardi dinara (oko 35,4 miliona evra).

Na prodaju su ponuđeni zemljište, objekti, postrojenja i oprema, udeli u drugim firmama i potraživanja od kupaca, navodi se u oglasu koji je objavljen u današnjem broju lista „Politika“. Rok za dostavljanje ponuda je 20. oktobar, a javno otvaranje ponuda obaviće se u Privrednom sudu u Pančevu 28. oktobra. Pravo na učešće imaju sva pravna lica i fizička lica. Ponude čija je vrednost manja od predviđenog depozita od 743,6 miliona dinara (oko sedam milona evra) neće se uzimati u obzir. U oglasu se precizira da perocenjena vrednos Agroživa nije minimalno prihvatljiva vrednost Agroživa, niti je na ma koji drugi način opredeljujuća ili obavezujuća za ponuđača.

Na prodaju je ponuđena upravna zgrada Agroživa u Pančevu, osam silosa za smeštaj stočne hrane, turističko-ugostiteljski objekat u Međi, motel „Bolji život“ u Srpskom Itebeju, restoran „Toračana“ u Toraku, kafana „Olimpija“ u Tordi, a u Žitištu upravna zgrada, prodavnica, motel „Kozara“, kafana „Bosna“, kao i deo kuće u Beogradu, ali i ostale pomoćne građevine.Prodaje se i 33.000 kvadratnih metara zemljište u Žitištu, oprema za odgoj živine, inkubatori, oprema za klanicu, oprema za klanje, hlađenje, pakovanje i zamrzavanje živinskohg mesa, kamioni, hladnjače, traktori i druga poljoprivredna mehanizacija.

Ponuđeni su i udeli u preduzećima Agroživ promet i Finansije iz Pančeva, Živinavet iz Zrenjanina, Panonija iz Crepaje, Agroživ invest iz Žitišta, Agroživ iz Banja Luke, Peščar promet iz Banatskih Karlovaca, kao i potraživanja od kupaca u iznosu od 1,6 milijardi dinara (oko 15,6 miliona evra).

Inače, u kompaniji Agroživ, u kojoj radi više od 1.000 ljudi, stečaj je proglašen 28. maja 2008, pošto je 31. marta policija uhapsila dvojicu direktora firme i trojicu direktora društvenih preduzeća iz Žitišta zbog sumnje da su izvršili više krivicnih dela i oštetili državu za oko 18 miliona evra.

Trgovinski sud u Pančevu prihvatio je desetogodišnji plan reorganizacije Agroživa u novembru 2008. godine, kojim je predviđeno da se od 13 milijardi dinara duga, 5,5 milijardi pretvori u vlasnički udeo poverilaca, a ostatak pertvori u desetogodišnji kredit.

Tim planom najveći akcionar Agroživa, od ukupno 428 poverilaca, postala je AIK banka sa 17 odsto udela. Među većim poveriocima su i NLB banka, Delta agrar, Invej, Dunavka, Žitomlin.

Pročitajte i ovo...