Home VestiBiznis & Finansije Međunarodni dan prava javnosti da zna

Međunarodni dan prava javnosti da zna

by bifadmin

Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležava se u Beogradu dodelom priznanja državnim institucijama koje su ostvarile najveći napredak u toj oblasti.

Međunarodni dan prava javnosti da zna ustanovljen je 2002. kako bi se promovisalo osnovno pravo javnosti na pristup informacijama organa javne vlasti. Na ceremoniji povodom ovog dana,biće predstavljen novi Priručnik za primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao i Uputstvo zaizradu i objavljivanje informatora o radu državnog organa.

Dan prava javnosti da zna u Srbiji se obeležava od 2005. godine, kada je uspostavljena institucija poverenika za informacije od javnog značaja.
Svečanosti u Privrednoj komori Srbije prisustvovaće šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i zaštitnik građana Saša Janković.
Šabić je bio gost Vesti B92 u ponedeljak i tom prilikom je ocenio da se svest državnih organa o dostupnosti informacija od javnog značaja polako budi, ali da je još daleko od poželjnog nivoa, i ilustrovao tu tvrdnju iznošenjem činjenice da državni organi preko poverenika traže dostupnost informacija od drugih državnih organa.

Pročitajte i ovo...