Home VestiBiznis & Finansije Ćebe uz prvu pomoć – Za petnaestak dana stupa na snagu akt o tehničkim uslovima za vozila

Ćebe uz prvu pomoć – Za petnaestak dana stupa na snagu akt o tehničkim uslovima za vozila

by bifadmin

Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila trebalo bi da stupi na snagu između 15. i 20. septembra, saznaju „Novosti“. Ovim aktom, usklađenim za Zakonom o bezbednosti saobraćaja, propisuje se šta od dodatne opreme treba da imaju vozači u Srbiji.

Najviše buke diglo se oko novih kompleta za prvu pomoć. Iz Ministarstva za infrastrukturu, koje je spremilo Pravilnik, poručuju da nema razloga za „paničnu“ kupovinu.

– Postojaće razuman rok za prilagođavanje svakom propisu – objašnjava Demir Hadžić, načelnik Odeljenja za bezbednost saobraćaja u ovom ministarstvu.

– Vozači će, konkretno, od stupanja na snagu ovog akta imati punih godinu dana da nabave nove komplete za prvu pomoć. Za neke druge obaveze, rokovi će biti još i duži.

Osim zavoja, flastera i gaze, novi „paketići“ moraće da imaju „toplotno ćebe“, koje održava temperaturu povređenog i foliju za davanje veštačkog disanja. Na tržištu u Srbiji već mogu da se pronađu ovi kompleti, po ceni od 2.400 do 3.500 dinara. Vozači koji ih ne nabave do oktobra 2011. rizikuju kaznu od 3.000 dinara.

Poslednji paragrafi ovih dana upisani su i u Pravilnik o polaganju vozačkih ispita, ali on neće stupiti na snagu pre 2011. To znači da bi auto-škole po novom sistemu mogle da rade tek za više od godinu dana. (E KAPIJA)

Pročitajte i ovo...