Home VestiBiznis & Finansije Da li mafija izvlači banke iz krize?

Da li mafija izvlači banke iz krize?

by bifadmin

Ukoliko ne pokažemo političku volju, vlasti će uspešno prećutkivati da se iza šljaštećih menadžerskih uspeha krije kriminal. Parafrazirano, ovako zvuči početak Gardijanovog teksta o otkriću da je globalni finansijski sistem opstao tokom krize zahvaljujući novcu organizovanog kriminala.

Londonski dnevnik tvrdi da su vodeće svetske banke, kojima je, u sadašnjoj ekonomsko-finansijskoj krizi očajnički bila potrebna gotovina, posegnule za novcem mafije, pa je veći deo od 352 milijarde dolara profita, „zarađen“ trgovinom drogom, tokom vremena uključen u globalni ekonomski sistem. „Prljavi novac je na taj način opran“, tvrdi Gardijan.

Ova priča je objavljena još u decembru 2009. u Obzerverukada je šef agencije UN, koja se bori protiv trgovine drogom i organizovanog kriminala, priznao da je u globalnom finansijskom sistemu veliki upliv novca iz redova organizovanog kriminala.Ogroman deo globalne ekonomije, po nekim proračunima čak petina, otpada na organizovani kriminal – trgovnu oružjem, drogom i ljudima.

Sada nas je ovoj temi vratio britanski pisac Džon le Kare koji je Gardijanu tvrdio da nije pristalica teorija zavere, ali da, uprkos tome, smatra da se pomenuti podaci namerno ne puštaju u javnost i da ljudi obično zažmure na jedno oko kada postane vidljiv uticaj kriminala u ekonomiji. On se pita kako je 352 milijarde dolara postalo opran, legalan novac i kako je moguće da su institucije dok se sve to dešavalo žmurile, te nudi odgovor da je u pitanju politički interes zvaničnika koji su prepodne u parlamentu a popodne na jahtama raznoraznih mafijaša.

Pročitajte i ovo...