Home VestiBiznis & Finansije Većina političara podržava Paradu ponosa

Većina političara podržava Paradu ponosa

by bifadmin

Za razliku od prošle godine, većina zvaničnika je pozdravila održavanje Parade ponosa, na čelu sa Tadićem, Dačićem, Slavicom Đukić-Dejanović i većinom parlamentarnih stranaka. No, Srpski narodni pokret „Naši 1389“ pozvao je građane, sindikate i druga srodna udruženja da na dan Parade „isprate Demokratsku stranku i Borisa Tadića sa vlasti“. Dragan Marković Palma je rekao da bi pre čuvao ovce nego otišao na Paradu, mada nam nije jasno otkud takvo poređenje, i da će sada „pored ekonomske krize u Srbiji će zavladati i seksi kriza, jer će naše žene krizirati“.

Park Manjež će 10. oktobra biti mesto okupljanja učesnika Parade zbog toga što je sedamdesetih godina prošlog veka bio jedno od glavnih okupljališta gej-populacije u Beogradu. Odatle će njihova kolona proći centralnim gradskim ulicama. Parada će se okončati žurkom u Studentskom kulturnom centru.

Iako ove godine i vlast podržava seksualne manjine u pravu na okupljanje koje im je Ustavom zagarantovano, pominju se rizici od delovanja desničarskih grupa, ali pošto će ove godine policija raditi svoj posao, ti rizici su svedeni na minimum. Inače, u aktuelnoj godini obeležava se i 20 godina Gej-lezbijskog aktivizma u Srbiji, a datum Parade je veoma inspirativan – 10.10.’10.

Neki mediji pišu da će Dačić biti jedan od predvodnika kolone ali mi ne bismo išli tako daleko, velika je stvar što se za ovih godinu dana promenio stav javnosti i što je ocenjeno da podrška seksualnim manjinama više nije politički minus. Bar u večini slučajeva, jer je gore pomenuti Palma na pitanje novinara da li u stranci ima nekoga ko je gej, odgovorio: „Daleko bilo“.

Pročitajte i ovo...