Home VestiBiznis & Finansije E-banking jeftiniji od plaćanja kešom

E-banking jeftiniji od plaćanja kešom

by bifadmin

Svaki peti dinar prihoda banke su zaradile na provizijama i naknadama, ali, kako kažu bankari, to je daleko ispod proseka i tendencija modernog bankarstva, gde svaki drugi inkasirani dolar dolazi od usluga platnog prometa.

Tendencija u svetskom bankarstvu je da banke prošire asortiman usluga za klijente, tako da u strukturi ostvarenog prihoda raste zarada od provizija i naknada i da se izjednači sa kamatama.

To, međutim, kod nas još nije slučaj – profit od naknada iznosi 22 odsto ostvarene zarade. Građani u Srbiji radije plaćaju gotovinom nego bezgotovinski, odnosno nalogom, dok tek veoma mali procenat stanovništva koristi elektronski sistem plaćanja. Još ima zaposlenih građana koji nemaju tekuće račune. Zbog toga, banke veoma dobro zarađuju na svojim visokim provizijama i naknadama.

„Sve tarife baziraju se na politici da su bezgotovinska plaćanja jeftinija, posebno sa svog računa“, kaže Biljana Vujičić, direktor sektora za rad sa stanovništvom Agrobanke i dodaje da „ako se nešto plati bezgotovinski, provizija je 0,1 odsto, a ukoliko se iskešira, onda je 0,8 odsto“.Uključivanjem elektronskog bankarstva, cene usluga koje banke naplaćuju na taj način su i do 20 odsto niže.

Pročitajte i ovo...