Home VestiBiznis & Finansije Očekuje se gradnja novih subvencionisanih stanova u Beogradu

Očekuje se gradnja novih subvencionisanih stanova u Beogradu

by bifadmin

U prestonici živi veliki broj podstanara a preduzimači više nemaju gde da grade sem u visine. Međutim, za sve one kojima su bitniji komfor i razumna cena od stanovanja u krugu dvojke postoji rešenje – kupovina stana u udaljenijim delovima Beograda. Naime, uporedo sa izgradnjom stanova u naselju Stepa Stepanović, država planira da gradi stanove u još tri naselja u Beogradu, na Miljakovcu, Novom Beogradu i Surčinu. To neće biti višespratnice već jednospratni, ili objekti sa maksimalno dva sprata, sa dvorištem, u kojima mogu da žive jedna ili dve porodice. Kako najavljuju u Građevinskoj direkciji Srbije, cena kvadrata neće preći 700 evra.

„Ovo je lokacija stare kasarne, treba najpre da se dogovore dva ministarstva. Gradićemo malu spratnost i zbog takvog načina izgradnje biće jeftiniji kvadrat. Mislim da će 700 evra sa PDV biti maksimalna cena“, objašnjava Dragan Grujić, direktor Građevinske direkcije Srbije.

Kad je reč o izgradnji stanova na Novom Beogradu, država će krajem godine početi sa prikupljanjem dokumentacije i projektovanjem stanova. Ministarstvo mora najpre da reši imovinsko pravne odnose, odnosno da se dogovori oko cene zemljišta. Oliver Dulić, ministar prostornog planiranja, najavio je da će, ako sve bude u redu, sledeće godine otvoriti gradilište.Ovu lokaciju graniče Gandijeva ulica, Omladinskih brigada i Zemunska ulica, i ona je slične veličine kao „Stepa Stepanović“ na Voždovcu i može biti izgrađeno oko pet hiljada stanova. Cena kvadrata biće ista kao na Voždovcu, maksimalno 1.290 evra. Trebalo bi da svigrađani koji nemaju nekretninu na svoje ime, putem subvencionisanih i komercijalnih kredita mogu da kupe ove stanove.

Lokacija u naselju Miljakovac III je na području Miljakovačke šume i veličine je 15 hektara. Lokacija se nalazi u četvrtoj gradskoj zoni i kvadrat će koštati najviše 945 evra. Ovo zemljište je u nadležnosti Srbijašuma i trenutno Ministarstvo pregovara sa ovim javnim preduzećem.Iako je ovo područje zaštićene šume, prema Generalnom urbanističkom planu, dozvoljena je izgradnja i ta lokacija je pogodna za izgradnju stanova koju će investirati država. To znači da će šuma biti očuvana i da ni jedno zaštićeno stablo neće biti isečeno.

Pročitajte i ovo...