Home VestiBiznis & Finansije Lisovolik: Oporavak privrede na zdravim nogama, brine inflacija

Lisovolik: Oporavak privrede na zdravim nogama, brine inflacija

by bifadmin

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio je danas da je oporavak privrede u zemlji skroman, ali da je na zdravijim osnovama. Po njegovom mišljenju, finansijska stabilnost u Srbiji je poboljšana, ali inflacija je postala rizik. 

On je na godišnjoj privrednoj konferenciji Rajfajzen banke rekao da je oporavak započet u drugoj polovini 2009. godine izgubio zamah, i da je zabrinjavajuće što ljudi i dalje ostaju bez radnih mesta, i dodao da će, prema proceni Međunarodnog monetarnbog fonda, bruto domaći proizvod Srbije u 2010. porasti 1,5 odsto, a da će u 2011. rast biti tri procenta. A rast od tri odsto je malo ispod nivoa rasta koji će doprineti povećanju broja radnih mesta.

Prokomentarisao je i cilj NBS inflacije od šest odsto, rečima da će „inflacija u Srbiji, prema očekivanjima MMF-a, biti u okviru cilja Narodne banke Srbije, ali postoje rizici koji će gurati ka gornjoj granici inflacije“, i dodao da je sektor privrede još uvek slab, što utiče na platežnu moć preduzeća.

Lisovolik je rekao da je fiskalna politika jedna od glavnih oblasti u Srbiji koja ima problem i naglasio da je neophodno smanjiti, odnosno rešiti problem rashoda budžeta. I izdaci za penzije i plate problem su koji mora da se reši, naglasio je on ukazavši da jedino Italija i Grčka imaju veći udeo tih rashoda u BDP-u od Srbije.

Govoreći o deficitu budžeta, koji je Vlada dogovorila sa MMF-om, a koji od 4,8 odsto BDP-a, Lisovolik je rekao da je taj nivo mnogo veći od održivog i trebalo bi da bude jedan odsto.

Pročitajte i ovo...