Home VestiBiznis & Finansije Lista 500 najvećih kompanija Centralne Evrope

Lista 500 najvećih kompanija Centralne Evrope

by bifadmin

Na listi revizorsko-konsultantske kuće Deloitte „Top 500 kompanija Centralne Evrope“ na osnovu ostvarenih prihoda od prodaje nalazi se 12 kompanija iz Srbije.

Najbolje plasirana srpska kompanija na Deloitte-ovoj listi je Delta grupa na 72. mestu sa ostvarenim prihodom 1.675 miliona evra, za njom je EPS na 75. mestu, a PTT Srbija je na 101. mestu. NIS se nalazi na 109. mestu a Telekom Srbija na 118. mestu, na listi su još i Srbijagas (308.), US Steel Srbija (351.) i Merkator-S (419.). Na Top listi osiguravajućih društava po bruto obračunatoj premiji nalaze se Dunav osiguranje (42.) i DDOR (50. mesto).

Na vodećim mestima liste najvećih u CE, kao i prethodnih godina, nalaze se PKN Orlen i MOL. Iako je u prošloj godini zabeležio smanjenje prihoda za 31 odsto PKN Orlen je sa 15.697,5 miliona evra zauzeo prvo mesto na CE top 500.

„Ukupni prihodi najvećih CE kompanija pali su za skoro 21% u 2009. godini, u poređenju sa 2008. Ova promena nije samo posledica finansijske krize, već i devalvacije lokalnih valuta. U skoro 80% analiziranih kompanija primetan je pad profita od 18% u proseku. Samo 90 kompanija sa liste generisalo je više prihoda nego u 2008. godini“, komentariše Žarko Mijović, partner u Deloitte-u.

Najveći broj CE kompanija dolazi iz sektora robe široke potrošnje, a po broju plasiranih firmi sledi ga energetski sektor. Poljska ima čak 180 rangiranih kompanija. Kada je reč o Srbiji, najveći broj kompanija dolazi iz energetskog sektora.

Deloitte je pored liste kompanija sastavio i listu 50 najvećih banaka u Centralnoj Evropi na osnovu aktive. PKO BP banka je prestigla mađarski OTP i nalazi se na prvom mestu, sa rastom vrednosti aktive od 18 odsto. Na ovoj listi nema banaka iz Srbije, a prisutne su dve banke iz Slovenije i pet iz Hrvatske.

Listu Top 500 u CE ekonomski mesečnik „Biznis i Finansije“ objavio je u najnovijem broju u saradnji sa partnerima iz Deloitte-a.Deloitte B&F konferencija

Pročitajte i ovo...