Home VestiBiznis & Finansije NBS: Banke kontrolišu klijente

NBS: Banke kontrolišu klijente

by bifadmin

Narodna banka Srbije je i ove godine uradila analizu aktivnosti banaka u sprečavanju pranja novca. Na nivou bankarskog sistema, 50,29 odsto klijenata svrstano je ukategoriju nisko rizičnih, 49,41 odsto u klijente srednjeg stepena rizika i 0,30 odsto u klijente visokog stepena rizika.

U odnosu na rezultate s kraja prošle godine, došlo je do značajne promene u povećanju broja srednje rizičnih klijenata sa 33,76 na 49,41 odsto. Pojačanu kontrolu transakcija banke primenjuju na klijente visokog stepena rizika, a dve banke i na klijente srednjeg stepena rizika, dok ih dve banke uopšte ne primenjuju.

Iz dostavljenih odgovora NBS, na osnovu upitnika koji je sproveden među bankama, u prvoj polovini ove godine, 15 banaka svoje klijente u procentu od 65 do 99,91 svrstalo je u niskorizičnu grupu, a preostalih 19 banaka u srednje rizičnu grupu, u procentu od 46,16 do 99,85, od ukupnog broja klijenata.

„Sve banke nisu imale jasne kriterijume ni prilikom svrstavanja klijenata u visoko rizičnu grupu. Upitnikom je od banaka traženo da se izjasne o broju stranaka koje nisu državljani Srbije iz visokorizičnih i of-šor zemalja stranih funkcionera, stranaka koje otvaraju račun ili uspostavljaju poslovnu saradnju bez fizičkog prisustva za koje je Uprava za sprečavanje pranja novca zahtevala dodatne podatke“, navodi NBS.
Sve banke poseduju informacioni sistem koji prepoznaje gotovinske transakcije čija vrednost iznosi ili prelazi 15.000 evra, kao i međusobno povezane gotovinske transakcije istog klijenta. Najčešći razlog za sumnju, zbog koje su banke Upravi za sprečavanje pranja novca prijavljivale transakcije, su polaganje ili podizanje gotovine u nešto nižem iznosu u zakonom propisanom, učestale gotovinske uplate sa svrhom pozajmica osnivača ili gotovinske isplate, transakcije između privatnog i poslovnog računa preduzeća koje ne ukazuje na jasnu ekonomsku opravdanost.

Pročitajte i ovo...