Home VestiBiznis & Finansije Potražnja za stanovima veća od ponude

Potražnja za stanovima veća od ponude

by bifadmin

Iako je zbog krize opao životni standard u Srbiji, ipored niske kupovne moći i preskupih stambenih kredita, potražnja za stanovima u prestonici veća je od ponude. Inače,cena stanova u Beogradu viša je nego u nekim evropskim prestonicama.

Iako je tržište nekretnina pogođeno krizom, cene stanova u Beogradu više su od cena stanova u nekim evropskim prestonicama i višestruko skuplje nego u drugim gradovima u Srbiji. Izuzetno je veliko interesovanje građana za kupovinu stanova na lokaciji kasarne na Voždovcu.Iako su u početku najavljivane niže cene za stanove koji se od najave projekta nazivaju jeftinima, došlo se do cene od 1.290 evra jer se na toj lokaciji mora graditi kompletna infrastruktura i nadoknaditi cena zemljišta, tako što će se za Vojsku izgraditi hiljadu stanova.

Podatak da u Beogradu ima 150.000 podstanara koji plaćaju kiriju često onima koji su stan dobili od države i to mesečnu stanarinu koja bi mogla biti rata kredita, dovoljno govori o tome da ima potencijala za dalju masovnu gradnju stanova.

„Veća ponuda u susednim zemljama diktira da cene stanova budu niže. U Budimpešti možete da nađete stan blizu centra za oko 1.200, 1.300 evra po metru kvadratnom, dok u Beogradu ne možete ispod 1.700, 1.800 evra“, rekla je konsultant za nekretnine Dušica Gaković.

Pročitajte i ovo...