Home VestiBiznis & Finansije Raskinut ugovor o prodaji Prosvete

Raskinut ugovor o prodaji Prosvete

by bifadmin

Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji „Prosvete“ pošto njen kupac, Medija II, nije isplatio drugu ratu za kupljeni kapital i nije ispunjavao obaveze prema radnicima preduzeća. Mediji II ovo, međutim, nije prvi raskinut ugovor te vrste.

Zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza, Agencija je u februaru ove godine, na zahtev zaposlenih koji su u stalnom štrajku, spovela vanrednu kontrolu u „Prosveti“ i kupcu dala dodatni rok. Međutim, kupacnije isplatio drugu ratu za kupljeni kapital i nije ispunjavao obaveze prema radnicima preduzeća.

Potpredsednica štrajkačkog odbora Izdavačkog preduzeća „Prosveta“ Ljubica Muhić Stjepanović izjavila je da od države očekuju da ispravi grešku kako „Prosveta“ ne bi nestala.

Prosvetini zaposleni očekuju da država pozove predstavnike reprezentativnih sindikata u toj kući da, uz saglasnost lokalne samopurave, odnosno opštine Stari grad, predlože privremenog zastupnika akcijskog kapitala „Prosvete“.Tek kada on bude imenovan stiču se uslovi za pregovore o prekidu štrajka, precizirala je predsednica štrajkačkog odbora.Muhić Stjepanović je rekla da će tražiti da štrajk bude plaćen jer „sama činjenica da je ugovor raskinut dokazuje da su bili u pravu i da je štrajk opravdan“.

Inače, „Prosveta“ je prodata na tenderu u junu prošle godine za 3,2 miliona evra, a novi vlasnik je bio obavezan da investira najmanje 200.000 evra u roku od dve godine, da u narednih deset godina zadrži namenu knjižare „Geca Kon“ u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, kao i da ispuni dodatne obaveze iz socijalnog programa. Izgleda da kupcu, Mediji II, kupovina izdavača baš ne ide od ruke, jer jeAgencija za privatizaciju nedavno sa njim raskinula i ugovor o prodaji izdavačkog preduzeća „Rad“.

Pročitajte i ovo...