Home TekstoviNove tehnologije Android pretekao Windows Mobile u SAD

Android pretekao Windows Mobile u SAD

by bifadmin

Istraživačka kompanija COMSCORE objavila je rezultate svog istraživanja tržišta operativnih sistema za pametne mobilne telefone u SAD koji pokazuju da je Googleov Android nadmašio Windows Mobile i zauzeo treće mesto na rang listi.

Prva dva mesta na rang listi i dalje zauzimaju operativni sistemi kompanija Research In Motion (RIM) i Apple, mada je njihov tržišni udeo u drugom tromesečju donekle smanjen. Različite verzije operativnog sistema kompanije RIM zauzimaju ukupno 39,3 posto tržišta (sniženje od 1,8 posto u odnosu na prethodni period), a Appleov operativni sistem iPhone zauzima 23,8 posto tržišta (sniženje za 1,3 posto).

Istovremeno, tržišni udeo Androida je u prethodnom periodu povećan sa 12 na 17 posto; analitičari smatraju da najviše zasluga za to ima pojavljivanje dva nova pametna telefona iz serije Desire, čiji proizvođač je tajvanska kompanija High Tech Computer (HTC).

Rezultati istraživanja kompanije ComScore potvrđuju nedavno predviđanje kompanije Gartner da će Android do kraja godine postati drugi nakorišćeniji operativni sistem na svetskom nivou, odmah iza Symbiana. Tu tendenciju indirektno potvrđuje i istraživanje kompanije Nielsen koje je utvrdilo da je u prethodnom tromesečju prodaja uređaja sa Androidom po prvi put nadmašila prodaju uređaja sa operativnim sistemom iPhone.

Tržišni udeo Windows Mobilea je u prethodnom tromesečju smanjen sa 14 na 11,8 posto, a analitičari smatraju da ni pojavljivanje Windows Phonea 7, zakazano za 11. oktobar, neće značajnije popraviti pozicije Microsoftovog operativnog sistema. (M.B.) Mikro.rs

Pročitajte i ovo...