Home VestiBiznis & Finansije Sektor telekomunikacija u CIE očekuje nova ulaganja

Sektor telekomunikacija u CIE očekuje nova ulaganja

by bifadmin

Prema istraživanju Erste Grupe, u regionu srednje i istočne Evrope telekomunikacioni sektor nije ostao imun na recesiju, a rast prihoda u sektoru bio je blizu nule. No, vodeće telekomunikacione kompanijeuspele su da održe ili čak i podignu nivo dividendi 5.6% tokom ekonomske krize, zabeleživši povraćaj ulaganja u iznosu od oko 76%.

Tradicionalni segmenti fiksne i mobilne telefonije su bili najviše pogođeni, zabeleživši pad od 6,3%, -6.3% odnosno 1,8% godišnje u 2009, respektivno. Pay TV, mobilne Fixed voice Fixed internet Mobile voice Mobil e data Business Pay TV usluge prenosa podataka i fiksni internet bili su pokretači rasta, ali udeo njihovih ukupnih prihoda od 33 odsto nije bio dovoljno veliki da nadoknadi pad prihoda u segmentu usluga mobilne glasovne komunikacije.

U drugom kvartalu 2010. viđeni su neki znakovi oporavka, kao što je usporavanje stope rasta prihoda i pad EBITDA. TPSA je pokazala najsnažnije znakove oporavka, posebno u segmentu mobilne telefonije, te je čak i popravila svoje izglede za 2010. godinu. S druge strane, Magyar Telekom je nastavio da oseća posledice makroekonomskih i regulatornih mera, tako da je smanjio svoje izglede za fiskalnu 2010. godinu. Ostatak velikih kompanija potvrdio je svoje izglede za 2010. godinu. Generalno, ciljane vrednosti za 2010. godinu još uvek uključuju pad prihoda i EBITDA. Očekuje se da će velike telekomunikacione kompanije ponovo nastaviti rasti tek u 2011. ili 2012. godini.

Međutim, marže velikih telekomunikacionih kompanija srednje i istočne Evrope još uvek su veće od onih u zapadnoevropskim kompanijama, ali razlika se i dalje smanjuje. Ulaganja u optičku mrežu do kuće (FTTH) ili zgrade (FTTB), kao i LTE, neophodna su za osiguranje budućeg priliva prihoda od fiksnih usluga i mobilnih usluga prenosa podataka, a takođe i za rešavanje problema zagušenosti. Veće je pitanje kada će velike telekomunikacione kompanije krenuti sa svojim ulaganjima, kao i koliko će široka biti pokrivenost. Uticaj na kapitalne troškove je znatan kod FTTH/FTTB- a, ali ne toliko i kod LTE-a, što bi moglo privremeno opteretiti sposobnost isplate dividende. Velike telekomunikacione kompanije sa snažnim bilansima, poput T-Hrvatskog Telekoma i kompanije Telefónica O2 CR, u mnogo su snažnijoj poziciji da sebi priušte i visoke kapitalne troškove i visoku dividendu. Povraćaj ulaganja je pod znakom pitanja i zavisi od pokrivenosti, cene, kao i regulatornog i konkurentskog okruženja. „U svakom slučaju, mislimo da su šanse da telekomunikacione kompanije izbegnu ulaganja vrlo male, budući da su ona neophodna za održavanje kvaliteta triple play usluge, mobilnog širokopojasnog pristupa i usluga sa dodatnom vrednošću, poput igrica ili videa na zahtev“, zaključuje Vera Sutedja, analitičarka Erste Grupe za telekomunikacije u srednjoj i istočnoj Evropi.

Pročitajte i ovo...