Home VestiBiznis & Finansije Solventnost preduzeća u CIE: Čekamo da vidimo šta će biti

Solventnost preduzeća u CIE: Čekamo da vidimo šta će biti

by bifadmin

Prema najnovijem istraživanju „Solventnost II: Pripremljenost u regionu Centralne i istočne Evrope“, koje je sprovelo Odeljenje za finansijske usluge u revizorskoj kući KPMG, zaključeno je da mnoge kompanije u sektoru osiguranja još uvek nisu pokazale potpunu spremnost u ispunjenju zahteva regulative Evropske unije. „Solventnost II“ podrazumeva usklađivanje osiguravajućih društva sa novom EU regulativom, koju će neminovno morati da sprovedu u naredne dve godine.

„Za privredna društva, koja još uvek nisu preduzela mere pripreme za regulativu „Solventnost II“, tipičan scenario za Centralnu i istočnu Evropu je da društvo pripada velikoj međunarodnoj grupaciji koja razvija pristup regulativi „Solventnost II“ na nivou grupe. Mnoga osiguravajuća društva u Centralnoj i istočnoj Evropi su mala – pre ili kasnije ona će usvojiti to što im grupa bude diktirala, tako da se ovakav pristup može opisati kao „čekamo da vidimo šta će biti“. Sama implementacija najverovatnije je koncentrisana u zemlji gde se nalazi sedište grupe“, izjavila je Stana Jovanović, direktorka Odeljenja za finansijske usluge u revizorskoj kući KPMG d.o.o.

„S druge strane,“ dodaje Stana Jovanović, „postoje i pojedinačna društva koja ne sede skrštenih ruku, mada imaju vrlo malu ili nikakvu podršku od grupe, i na njih lokalni zakonodavci još uvek ne vrše pritisak. Takva društva će sa većom lakoćom prevazići eventualne probleme u vezi sa implementacijom.“ U Centralnoj i istočnoj Evropi postoji nekoliko lokalnih grupacija, kao što su društva u Češkoj republici, Poljskoj i Sloveniji, koja beleže vidni napredak u sopstvenim implementacijama regulative „Solventnost II“. Nezavisno od veličine ili strukture, njihovo učešće u „QIS“ kvantitativnim studijama uticaja, koje je sprovela Evropska komisija za nadzor penzionog i profesionalnog osiguranja (CEIOPS), doprinelo je značajnom ubrzanju u pripremama za „Solventnost II“ regulativu.

Kada govorimo o usklađivanju regulativa u pitanju je novi sistem određivanja kapitalnih zahteva koji će doprineti usklađivanju regulative koja se odnosi na osiguravajuća društva širom EU i doprineti njihovoj osetljivosti na rizike, što znači da će procena sredstava i obaveza u bilansu stanja osiguravajućeg društva odražavati okolnosti na tržištu. U prošlosti, zakonodavac je propisivao da osiguravajuća društva mogu da primenjuju vrlo opštu formulu koju je bilo lako izračunati, ali ona nije davala tačnu sliku o finansijskom stanju. Uvođenjem regulative „Solventnost II“, osiguravajući sektor treba da implementira komplikovaniji sistem sa povećanomosetljivošću na rizike koji će zahtevati od njih da izdvoje sredstva kojima će poboljšati svoju sposobnost za izmirivanje osiguranih šteta svojih klijenata. Prema regulativi „Solventnost II“, merenje obaveza neće biti određeno propisima ili zasnovano na računovodstvenim pravilima. S obzirom da će se sredstva i obaveze meriti prema tržišnim načelima, a da će se tržište odražavati u bilansu stanja, ispunjavanje zahteva regulative „Solventnost II“ iziskuje duži vremenski period, ali i veći novac. Povećanje vrednosti proističe iz povećane efikasnosti koja će biti stvorena samim ispunjavanjem regulative.

Ipak, moguće je da će se mnoga osiguravajuća društva u Centralnoj i istočnoj Evropi, suočiti sa poteškoćama kako bi rastumačili komplikovana pravila kao i da izaberu važne elemente za svako pojedinačno društvo, budući da nisu svi elementi regulative primenjivi na sva društva. Odeljenje za finansijske usluge u revizorskoj kući KPMG poseduje ekspertizu i pruža podršku kompanijama na tržištu osiguranja, koji nameravaju da ispune rok za usklađivanje sa regulativom „Solventnost II“ 2012. godine.

Pročitajte i ovo...