Home VestiBiznis & Finansije Srbija će emitovati evro-obveznice

Srbija će emitovati evro-obveznice

by bifadmin

Srbija planira da do kraja godine proda evroobveznice u vrednosti od 400 miliona dolara pod garancijom Svetske banke, izjavio je Branislav Tončić, direktor Direkcije za platni sistem NBS.

Kamatica javlja će se obveznice prodavatibez javne ponude, zatvorenom emisijom, kada NBS nađe bankukoja bi dala garanciju emisije i omogućila da dospeće obveznica bude sedam, umesto pet godina. Svetska banka će u oktobru razmatrati i doneti eventualnu odluku o prihvatanju davanja garancije evroobveznicama Srbije.

Takođe, sredinom septembra Vlada Srbije bi trebalo da izabere i najbolju ponudu o pozajmici 250 miliona evra od stranih banka koje posluju na teritoriji Srbije. Ponude su dostavile gotovo sve banke: italijanske, francuske, austrijske, grčke, a uslovi su u okviru očekivanih: 5 do 5,5 procentnih poena na tromesečni Euribor.

Ova sredstva Vlada bi koristila da nadomesti ono što nedostaje usled lošijih plasmana trezorskih zapisa poslednjih meseci. Od 25 aukcija održanih od juna, samo šest ih je u celosti realizovano, a na opadanje interesovanja uticalo je slabljenje kursa dinara, kao i odluka Centralne banke Srbije sredinom maja da referentnu kamatnu stopu spusti na nivo od 8%.

Srbija još očekuje i 200 miliona dolara iz Rusije. To je samo deo zajma od milijardu dolara za finansiranje budžeta i projekata, koji je dogovoren još oktobra 2009. godine prilikom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji. Zajam je odobren na period od sedam godina, sa grejs periodom od dve godine i kamatom Libor plus 2,95 procentna poena.

Pročitajte i ovo...