Home VestiBiznis & Finansije Kuba se okreće preduzetništvu

Kuba se okreće preduzetništvu

by bifadmin

Kuba će ukinuti više od 500.000 radnih mesta u državnom sektoru do marta sledeće godine kako bi racionalizovala ekonomiju, ali i podstakla ljude da se samozapošljavaju i rade kod privatnika.

Kako BBC javlja, u sklopu ove racionalizacije moglo bi biti zatvoreno oko milion državnih radnih mesta jer kubanska vlast trenutno kontroliše gotovo sve segmente kubanske ekonomije i zapošljava oko 85 odsto radne snage, odnosno pet miliona ljudi.

Plan je da se smanji broj zaposlenih u državnim preduzećima a poveća u privatnim, i to kroz poslove poputiznajmljivanja zemljišta, samozapošljavanja i sl. Privatnicima će biti dozvoljeno da zapošljavaju, a samozaposlenima da otvaraju račune u bankama i da pozajmljuju novac radi unapređenja biznisa. Oni će takođe plaćati porez na zaposlene, što će doprineti punjenju državnog budžeta.

Kubanska privreda je do sada u velikoj meri robovala uvozu ali i najstarijem embargu na svetu, nametnutom još 1962. godine. Već godinama Vlada nezaposlenima isplaćuje do 60 odsto plate dok traže novi posao, što će takođe biti promenjeno.

Predsednik Raul Kastro je još prošlog meseca u svom govoru najavio neke od ovih promena, dodajući da mora da se promeni situacija u kojoj je „Kuba jedina zemlja na svetu u kojoj možete živeti i iako ne radite“.

Pročitajte i ovo...