Home VestiBiznis & Finansije U Srbiji prošle godine prijavljene 1.584 sumnjive transakcije

U Srbiji prošle godine prijavljene 1.584 sumnjive transakcije

by bifadmin

U Srbiji su prošle godine prijavljene 1.584 sumnjive transakcije, od kojih su 1.575 prijavile banke, rečeno je na seminaru u Narodnoj banci Srbije (NBS) o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.Ovaj seminar su inače organizovali Misija OEBS u Srbiji i Uprava za sprečavanje pranja novca.

Tim povodom, Uprava za sprečavanje pranja novca Srbije potpisala je sporazum o saradnji sa finansijsko-obaveštajnom službom Holandije, a pre toga sa još 22 finansijsko-obaveštajne službe, među kojima su i one iz SAD, Rusije, Slovenije itd.

Postoje nezvanične procene da u zemljama poput Srbije, pranje para ošteti državni budžet i do pet odsto BDP, odnosno oko 150 milijardi dinara.Pranje novca godišnje, inače, košta svetsku ekonomiju oko dva odsto bruto društvenog proizvoda.

U Srbiji se novac pere najčešće putem pozajmica fizičkih lica, odnosno vlasnika ili osnivača firmi.Često bogati vlasnik uplaćuje pozajmicu za likvidnost svoje ne previše uspešne firme, a bez povećanja osnivačkog uloga. Time je stvorena mogućnost da vlasnik ulaže novac koji možda potiče od izvršenja nekog krivičnog dela, ili na koji nije plaćen porez.

Zato, po oceni direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandra Vujičića, Srbija će imati uspeha u borbi protiv pranja novca samo ako tesno sarađuje sa bankama na otkrivanju sumnjivih finansijskih transakcija, i uz pomoć finansijsko-obaveštajnih službi.

Pročitajte i ovo...